Lõikuspeol nopitakse pärimusmuusikasaaki

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Täna ja homme peetakse Viljandis pärimusmuusika lõikuspidu.


Peol saab näha ja kuulda sel aastal säranud Eesti pärimusmuusikuid ning külalistena folkrokk­džäss­ansamblit Zef Prantsusmaalt ning karismaatilisi vendi Stefan ja Diedrik Timmermansi Flandriast.



Tänavu tegutseb esimest korda mõlemal päeval vabalava ning kontserdid kantakse üle

veebilehel

. Lõikuspeol võib nautida 11 akustilist kontserti. Üks nendest on Jaani kirikus, ülejäänud aga pärimusmuusika aidas. Teist aastat on lõikuspidu ilma võimenduseta ning korraldajate hinnangul pakub ait selleks ideaalseid tingimusi.



«Akustiline vorm hakkas tööle täiesti ootamatult,» rääkis üks peo korraldaja Tarmo Noormaa. «Kui võimendus vahelt kaob, pead selleks, et muusika pärale jõuaks, rohkem keskenduma ning kui ta pärale jõuab, on efekt seda suurem. Muusiku ja publiku vahelt kaoks otsekui vahesein.»



Festivali juhatab täna sisse suur eri esinejate ülevaatekontsert. Kohe seejärel paneb pillid ja hääled kõlama džäss- ja pärimusmuusika kooslus Paabel, kes esitleb lõikuspeol ka oma esiksinglit «Loomine». Paabelilt võtavad laulujärje üle Setu folkrokkansambel Zetod ja Tsibihärbläseq. Õhtu lõpetavad Svjata Vatra ning maailmamuusika pidu DJ Harl:Etno juhtimisel.



Homme saab pärimusmuusika aidas jalga keerutada torupillide ja Ro:Toro, näppepillide pundi Gjangsta ning folgifestivali ühe publikumagneti Vägilased saatel. Samuti astuvad laupäeval üles Stefan ja Diedrik Tim­mermans Flandriast ning Prantsuse ansambel Zef. Kuulata saab ka rahvamuusikat töötlevat Mälutagust ja müütilist regirokibändi Oort.



Kogu lõikuspeo vältel tegutseb aida väikses saalis vabalava, kus astuvad üles veel mitte nii tuntud, ent sellegipoolest kuulamist ja vaatamist väärivad rahvamuusikakollektiivid. Kogu vabalava programm on nautimiseks tasuta.



«Viljandis ja ka meie külastajate hulgas on nii palju häid muusikuid, kes tahaksid esineda,» põhjendas Noormaa vabalava vajalikkust.



Lõikuspeol pakutakse õpitubasid, esitletakse Sandra Sillamaa noodiraamatut uutest pärimuslugudest ning peetakse öiseid jämme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles