Keskerakonna reklaamsärkides noori tabas väärteomenetlus

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selliste T-särkide kandmist hindasid politseinikud välireklaamiks, Keskerakonna arvates on särgid aga seaduslikud. Pilt on tehtud 12. veebruaril.
Selliste T-särkide kandmist hindasid politseinikud välireklaamiks, Keskerakonna arvates on särgid aga seaduslikud. Pilt on tehtud 12. veebruaril. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskerakond saatis kolmapäeval politsei- ja piirivalveameti peadirektorile Raivo Küüdile kaebuse, milles teatab, et Viljandi politseinikud takistavad süstemaatiliselt partei valimisagitatsiooni.

Politsei sekkumise ja sellest tuleneva kaebuse põhjustasid Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali nime, näokujutise ja kandidaadinumbriga T-särgid, mida kandsid Viljandis lendlehti jaotanud noored. Nimelt on aktiivne valimispropaganda avalikes kohtades lubatud, kuid välireklaam keelatud.

Politseinikud tõlgendasid T-särke välireklaamina ja tegid laupäeval nendega ringi kõndinud noortele selle kohta märkuse. Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Martin Luige sõnul võttis osa agitaatoritest selle peale särgi seljast.

Kolmapäeval sai politsei aga Tallinna tänaval raamatukogu läheduses tegutsevate noorte särgikandjate asjus taas kaebuse ning kõik kuus partei meenete jagajat viidi jaoskonda.

«Tegemist oli eri päevadel sama tegevuse kordamisega ning 2. märtsil alustas politsei kodaniku kaebuse põhjal väärteomenetlust riigikogu valimise seaduse paragrahvi 5¹ rikkumise kohta,» teatas Luige.

Konkurendid on tagasihoidlikumad

Nimetatud paragrahv ei räägi otseselt reklaamist rõivastel, vaid hoonetel, rajatistel, sõiduvahenditel ja mujal.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Puki ütlemist mööda oli noorte tegevus seaduslik ning vastas politsei- ja piirivalveameti nõuannetele poliitilise välireklaami kohta. «Samas tegid ja teevad erakonna logoga riietuses aktiivset valimisagitatsiooni mitmel pool Viljandis Reformierakonna ja IRL-i noored,» lausus Pukk.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Viljandimaa piirkonna volitatud esindaja Gert Elmaste ja Reformierakonna Viljandi piirkonnaorganisatsiooni juht Kalle Jents kinnitasid, et nende parteide poolt agiteerivate noorte rõivastel pole konkreetsete kandidaatide nimesid ja numbreid, vaid üldised sümbolid.

Küsimuses, kas Toobali särgid liigituvad välireklaami alla, läksid praeguste koalitsioonikaaslaste esindajate arvamused lahku. Kalle Jentsi hinnangul on valimisreklaamiga tegemist siis, kui käib mõne konkreetse kandidaadi või valimisloosungi kampaania. Ta rääkis, et varasematel valimistel on välireklaamiks peetud näiteks autoaknale seatud üleskutseid ja Keskerakonna särgid ei erine sellest kuigivõrd.

Gert Elmaste arvates pingutas politsei kesknoori jaoskonda viies siiski natuke üle. «Me oleme jaganud ilmatu palju IRL-i logoga mütse, kindaid ja salle. Kui nüüd pensionär laupäeval nendega turule tuleb, kas tal kästakse siis müts peast ära võtta ja käed tasku panna?»

Särgid endiselt tänavapildis

Martin Luige sõnul lähtub politsei piiripealsete juhtumite puhul konkreetsest reklaamist ja hindab seda tavakodaniku tunnetuse kohaselt.

«Kui üritusel erakonda propageerivad isikud riietuvad erakonna logo või kandidaadi pildiga T-särkidesse ja tegutsevad ürituse korraldamise kohas, ei pruugi särke käsitleda poliitilise välireklaamina, kui tavakodanik kirjet või pilti sellena ei taju,» selgitas ta.

Pressiesindaja sedastas, et Priit Toobali näo ja kandidaadinumbriga särkides inimesed olid tänaval, mitte ürituse toimumise kohas, ja inimesed kaebasid nende peale. IRL-i ja Reformierakonna kohta pole selliseid kaebusi Luige andmetel laekunud.

Et Keskerakond peab Viljandi politseinike tegevust aktiivse valimisagitatsiooni takistamiseks, palus partei politsei- ja piirivalveameti peadirektorilt Raivo Küüdilt selle lõpetamist.

Martin Luige sõnul vastab politseiamet erakonnale võimalikult kiiresti ja põhjalikumaid hinnanguid korravalvurite käitumisele saab anda alles pärast kaebuse menetlemise lõppu.

Kesknoored ennast pooleli olevast menetlusest eriti segada ei lasknud ja eile õhtupoolikul võis neid taas näha mitmel pool Viljandis kõnealustesse särkidesse rõivastatult propagandat tegemas.

ARVAMUS

Priit Toobal,
Keskerakonna peasekretär

Väga kahju, kui õiguskaitseorganid hakkavad küsimusi ja kaebusi lahendama ning otsuseid langetama tunnetusest ja tunnetest, mitte seadustest lähtudes.
Välireklaam on keelatud hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendil ning takso sise- või välisküljel. Kelleks Viljandi politseiametnikud kesknoori peavad: kas taksodeks või rajatisteks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles