Vabatahtliku päeva mahub rohkem kui harjatants

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis vabatahtlikuna töötavad sakslanna Gerda (vasakul) ja prantslanna Gwen on Eestis viibimise ajal välja mõelnud humoorika tantsuetenduse.
Viljandis vabatahtlikuna töötavad sakslanna Gerda (vasakul) ja prantslanna Gwen on Eestis viibimise ajal välja mõelnud humoorika tantsuetenduse. Foto: Elmo Riig

Uks avaneb ning seminariruumi siseneb kaks harjade ja rättidega noort naist. Nad hakkavad hoogsalt põrandat nühkima ja puusi nõksutama, kuid lähevad siis ägedalt tülli ja tõmbavad teineteisel lapiga üle põse.

Kirjeldatud stseen ei pärine koristajate argielust, vaid hoopis teisipäeval Viljandis aset leidnud vabatahtliku tegevuse koolituspäevalt. Päevakeskustes Vinger ja Singel vabatahtlikuna töötavad prantslanna Gwen ja sakslanna Gerda esitasid humoorika tantsuetenduse, näitamaks, milline võib olla vabatahtliku tööpäev.

Nähtut ei tulnud muidugi puhta kullana võtta. Nende noorte naiste päevadesse mahub palju muud: nad aitavad vaimupuudega inimestel hakkama saada.

Koolituspäeval tutvustasid oma tegemisi ka Rootsist tulnud Malin, kes abistab Väikemõisa lapsi, ning Saksamaalt pärit Inge, kes tegeleb lasteabi- ja sotsiaalkeskuse kasvandikega.

Neile kõigile oli eestikeelsed laused selgeks õpetanud Eszter Fügedi — ungarlanna, kes tuli poolteist aastat tagasi Viljandimaale vabatahtlikuks ning otsustas pärast seda siia jäädagi.

Praegu lükkab Eszter Fügedi hoogu sisse Viljandimaa vabatahtlike keskusele, mille ta aasta tagasi koos Helen Visnapuuga asutas.

Kõneaine kogu Euroopas

Välismaalaste esinemine oli ainult üks osa koolituspäevast, mis tutvustas vabatahtliku tegevuse võimalusi nii Viljandimaal kui Eestis. Ligi kolme­kümne osavõtjaga üritus oli pühendatud tänavusele Euroopa Liidu vabatahtliku tegevuse aastale.

«Siia võisid tulla kõik, kes on sellest teemast huvitatud,» kinnitas vabatahtliku tegevuse arenduskeskuse esindaja Anna Gramberg. Nagu teisteski maakondades korraldatavatel koolitustel, tutvustas ta ka siin üle-eestilisi ettevõtmisi.

Anna Grambergi sõnul leiab aasta jooksul Eestis aset palju üritusi, kuid tippsündmused on koondunud maikuusse. 3.—7. maini on Tallinnas Nokia kontserdimajas vabatahtlike mess, mis annab võimaluse vabatahtlikel, organisatsioonidel ja kõigil teistel oma tegemisi tutvustada ning koostööpartnereid otsida. 7. mail tuleb talgupäev «Teeme ära!» ning plaanis on koolide võistlus.

«Tähtis on see, et inimesed tähistaksid seda aastat ka kodukandis,» lausus Gramberg. «Viljandis tasub mõelda, kuidas vabatahtlike keskuse tegevust edendada.»

Viljandimaa vabatahtlike keskuse (VIVAK) juhatuse liige Helen Visnapuu tõdes, et see mittetulundusühing saab käesoleval nädalal juba aastaseks, kuid seni on eestvedajate energia kulunud rohkem organisatsiooni ülesehitamisele.

Keskus kogub jõudu

Tänu kodanikuühiskonna sihtkapitali (KÜSK) rahastatud üheksakuulisele projektile on keskus saanud oma logo, trükkinud teavituslehed, loonud kodulehekülje ja korraldanud teabepäevi. Veebruari algul hakkas keskus looma andmebaasi, kuhu soovitakse talletada info siinsete vabatahtlikust tööst huvitatud inimeste, organisatsioonide ja mentorite kohta.

«Pärast esimese lehekuulutuse avaldamist on meie andmebaasi registreerunud juba 30 vabatahtlikku,» rõõmustas Helen Visnapuu (pildil). «Seni pole nende seas ainsatki organisatsiooni, kuid loodame, et varsti liituvad ka nemad.»

Eestvedaja selgitas, et VIVAK vahendab vabatahtlikke nii välismaale kui siiasamasse kodu lähedale. Esimene kohalik vabatahtlik, aktiivne pensionär, hakkas tööle Pärsti pansionaadis, kus vajati hoolealustele raamatute ettelugejat.

VIVAK hakkab vahendama ka Euroopa vabatahtliku teenistuse kaudu välismaale minevaid või sealt Viljandi- ja Pärnumaale tulevaid noori. Seni on nendega tegelnud Tallinna organisatsioonid.

Ühing soovib oma veebilehele www.vivak.ee koondada info kõigi tegemiste kohta, mida organiseerivad vabatahtlikke kaasavad Viljandimaa organisatsioonid. Ühtlasi plaanivad naised korraldada talguid ja heategevusüritusi, et tõsta kodanikuaktiivsust.

Otsivad parimat lahendust

Helen Visnapuu lisas, et kuigi tema ja Eszter Fügedi tulid kõnealuse keskuse rajamise mõttele täiesti iseseisvalt, said KÜSK-ilt raha veel neli samasuguse eesmärgiga organisatsiooni, mis tegutsevad teistes maakondades.

«Praegu lähenevad kõik viis keskust oma tööle erinevalt. Pärast projekti lõppemist tuleme aga kokku, jagame kogemusi ja püüame välja töötada üle-eestilise vabatahtliku tegevuse mudeli,» sõnas ta.

Seda, kuidas VIVAK edaspidi tegutseda võiks, arutati ka koolituspäeva teise osa grupitöös.

Enne seda jagasid vabatahtliku tegevuse kogemusi Varjupaikade mittetulundusühingu esindaja Siiri Mängli ning aastaid Soomaale vabatahtlikke vahendanud Tõnis Korts.

KORRALDAJAD
Koolitus leidis aset 1. märtsil.
• Koolituspäeva korraldas Vabaduse plats 4 hoone saalis vabatahtliku tegevuse arenduskeskus koostöös Viljandimaa arenduskeskuse ja Viljandimaa vabatahtlike keskusega.
Allikas: Viljandimaa arenduskeskus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles