Repliik: Millal saame head rongid?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helgi Kaldma
Helgi Kaldma Foto: Elmo Riig / Sakala

Olen sõitnud suslaga. Mäkke tõusva rongi kõrval võis jala astuda. Mõistagi oli see väga ammu.

Aastat kümme tagasi sattusin raudruunale Soomes ning panin imeks: ei mingeid kolksatusi relsside liitekohtades! Meil on nii, et mida kiirem sõit, seda tihedamalt rattad kolksuvad. Üllatav oli kihutada 300 kilomeetrit tunnis rongiga ühest paigast teise Jaapanis: maastik lausa lendas mööda.

Neid mälestusi sundis heietama eile Sürgavere raudteeülesõidul nähtud pilt: nii vasakul kui paremal jäid lumel silma liiprihunnikud. Uuendatakse rööpmestikku, et muuta rongisõit kiiremaks. Ja ükspäev kinnitasid Eesti raudtee juhid teleri vahendusel, et järgmisel aastal saame uued reisirongid.

Mujal Euroopas on rongisõit mõnus, kuid meil kipuvad asjad paraku venima. Mitte ei usu, et kümne aasta pärast saab rongiga Tallinnast Berliini ja Eestis arendab see kiirust 150 kilomeetrit tunnis. Kas raudteeliikluse korraldajad seda isegi usuvad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles