Mihhail Gorbatšov pidas 80. juubelit

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Venemaa president Dmitri Medvedev (vasakul) õnnitles eile Mihhail Gorbatšovi.
Venemaa president Dmitri Medvedev (vasakul) õnnitles eile Mihhail Gorbatšovi. Foto: AP

NSV Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov, kes tähistas eile 80. sünnipäeva, pälvis Venemaa Föderatsiooni presidendilt kõrgeima riikliku autasu.

«Te juhtisite meie riiki väga keerulisel ja dramaatilisel ajal,» lausus president Dmitri Medvedev. Gorbatšovile Venemaa kangelase autähte andes lisas ta, et see sümboliseerib riigi austust tema töö vastu.

Tervituskirja saatis ka Venemaa peaminister Vladimir Putin. Tema nimetas Gorbatšovi väljapaistvaks riigimeheks, kes kehastab uudsust, on mõjutanud maailma ajalugu ning teinud palju Venemaa võimu tugevdamiseks.

Gorbatšov on teravalt kritiseerinud Venemaa võimuparteid Ühtne Venemaa, millesse kuuluvad nii Putin kui Medvedev. Ta on nimetanud seda Nõukogude Liidu Kommunistliku Partei halvimaks versiooniks ning poliitiliseks sõjamasinaks.

Külma sõja lõpetamisse antud panuse tõttu välisriikides populaarne Gorbatšov on kodumaal jäänud marginaalseks poliitikuks ja inimesed meenutavad veel praegugi soojalt kommunistliku impeeriumi kõrgaega.

Gorbatšov on kinnitanud, et ei soovinud kommunismi hävitada, vaid parandada, kuid tunnistab, et jäi poliitikuna kaotajaks.

Märksõnad

Tagasi üles