Torupilli-Antsu jutu

, Riidajalt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Taul
Ants Taul Foto: Elmo Riig / Sakala

Valide tule süämetunnistuse järgi

Valimise om usse ehen. Käisi üitspäe postkasti man — sii olli paksuld reklaami täis. Tõi siss kik papre ja laoti küüki lavva pääle: egä erakond olli oma iluste piltege reklaami mulle saatan. Aitümä kigile! Ma lugesi na kik läbi ja siande tunne tulli, et võta ütte vai jätä tõist. Samamuudu ku näitess tahass uut autut osta, läät üte virma ussest sisse ja näidates sulle masind, et ilus ja ää. Mõtlet, et võtat selle. A siss läät tõise kohta ja sääl om nigu viil paremb ja läät kolmandese kohta ja sii om viil kige paremb ja nüid ei täägi, miast võtta. Kik sii reklaam ja lubaduse paistva sedämuudu vällä. Miu arust om sii ää näitäje, et kik nigu lubave ja ei olegi kellegige noride.

Ku akate mõtleme, siss sii vana autu ek siss vana valitsus käi ju küll, aga inime ei saa võtta riigi valitsust ja autut üte mõõdupuuge. Autu või ju küll kävvä, a valitsusege om sedäsi, et ku üits väige kavva võimu manu jääss, üteldes, et võim lüü pähä ja tulegi koskild Stalin vai Lukašenka vällä. Ku kik värk om kirju, siss ei olegi siukest asja pelläte. Kindla pääle valitess egäst erakonnast üits ku tõne ja iki dimukraatia jätkup.

Miu arust om kige tähtsamb sii, et sõda ei tuless ja rahu maa pääl oless — sii om edimene asi, mida valimiste man mõtelde. Selle jaoss sa ei saa kudagimuudu abi sellest valimise kalkulaaturist, mis televiisurin egä õdagu näidates. Sa võit küll kik oma tahtmise sinna sissi panna ja lüüp vällä, et vat sii erakond omgi sinu oma nigu sinu esä ja emä, aga mis ta tegeliguld mõtlep ja kuis ta süämetunnistus om, ei tää. Ta või olla tark, a võib-olla sii tarkus om just tõisipidi, et kuda sulle ukatust käändä. Vat selleperäst ei saa siandsit kalkulaaturit usku. Siss võiss ju mõtelde, et ku olet vallaline ja ei levvä tõistpuuld, siss võiss ju kah sii asi kalkulaaturige käiä.

Ei ole pelläte, et nüid asi ulluss lääp, et sõda tulep või Lukašenka-taoline võimule saap. Nüid tule sii mõtete ja tegemiste ja tahtmiste pallusus. Pääasi om sii, et sa valit iki süämetunnistuse järgi, siss olet õigeste tennu.

Mine iki valime, ärä jumale iist valimede jätä!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles