Paistu tegi ettevaatliku eelarve

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Paistu tänavuse tasakaalus eelarve maht on 1,3 miljonit eurot, mida on eelmise aastaga võrreldes 1,6 protsenti vähem.

Vallavanem Ene Saar hindas, et omavalitsuse selle aasta rahakott ei anna põhjust rõõmustada, kuid ehk tuleb tulusid rohkem kui esialgu ettevaatlikult planeeritud.

Nii loodab vald suurimat tuluallikat üksikisiku tulumaksu laekuvat mullusega samal tasemel ehk 492 000 eurot. «Samas loodame, et ehk tuleb makse rohkem ja see annab meile väikese puhvri,» märkis Saar.

Suuri investeeringuid Paistu vallal tema sõnul tänavu plaanis pole. 51 protsenti kuludest läheb hariduse heaks.

«Muret teeb, et vähenes riigi haridustoetus, mis sõltub laste arvust,» nentis ta. «Eks see anna tunda kõigis omavalitsustes, aga meil eriti, sest summa on mullusega võrreldes kahanenud kümme protsenti.»

Vallavanema ütlemist mööda on Paistu vald samas suutnud säästa majandamiskulude pealt, sest Paistu lasteaed alustas tööd kooli juures — ühest küljest on leitud kasutust vabanenud kooliruumidele, teisalt ei tule üleval pidada mitut maja.

Ligikaudu 32 000 eurot on vald jätnud reservi, mida on Saare jutu järgi kavas kasutada kogukonna elu parandamise projektide toetamiseks.

«Kas sel või järgmisel aastal on hädasti vaja vahetada välja Holstre kooli katus,» tõi ta näiteks. «Oleme ettevõtluse arendamise sihtasutusele selleks taotluse esitanud. Ka Holstre kooli arvutiklassi arvutid on ajale jalgu jäänud.»

Teehooldusraha on vald osanud Saare sõnul suurendada ajendatult lõppeva talve tööküllusest: summa on eelarves kasvanud 2,6 korda, 28 800 euroni.

«Väga oluline on ka kruuskatte parandamine valla avalikel teedel, kuid suuremaid töid praegu eelarves ei ole. Saame teema päevakorda võtta, kui on selgunud, kuidas laekus esimeses kvartalis tulumaks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles