Draama etendub autori koduvallas

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tuulte pöörises» astuvad lavale Peeter Rästas, Anneli Rahkema ja Erni Kask.
«Tuulte pöörises» astuvad lavale Peeter Rästas, Anneli Rahkema ja Erni Kask. Foto: Priit Grepp

Rakvere teater mängib reedel, 4. märtsil Karksi valla kultuurikeskuses August Kitzbergi kiredraamat «Tuulte pöörises».

1905. aasta revolutsiooni tuultest kantud näidend kannab endas lugu inimlikest kirgedest, armastusest ja omandisuhetest.

«Teinekord on vaja vaadata asju distantsilt — siis saadakse endast paremini aru,» rääkis lavastaja Andres Noormets. «Meil on tunne, et oleme palju arenenud, aga kui see üle saja aasta tagasi kirjutatud näitemäng uuesti ette võtta, siis paistab, et oleme ikka väga sarnased. Inimesed olemuselt saja aastaga küll ei muutu.»

Nii on ka Rakvere teatri «Tuulte pöörise» keskmes inimesed: kaks meest ja naine, kes peab valima. Valima tunnete ja mõistuse, südame ja aju sunnil, valima sulase ja peremehe vahel.

«Lugu, mida me räägime, on täpselt Kitzbergi lugu,» kinnitas lavastaja. «Aga vorm, milles see näitemäng sada aastat tagasi on kirjutatud, tundub pisut ajale jalgu jäänuna ja nii ma kirjutasin seda ümber, tõlkisin näidendi keelde, milles me praegu räägime, et me ei takerduks kommunikatsioonivigadesse. Ma lihtsalt puhastasin seda pärli natukene. Ja natukene muutsin ka loo jutustamise vormi.»

«Tuulte pöörises» jõudis Rakvere teatri lavale Andres Noormetsa ülekirjutuses, lavastuses ja lavakujunduses ning Kristi Leppiku kostüümides. Mängivad Anneli Rahkema, Tiina Mälberg, Peeter Rästas, Erni Kask ja Toomas Suuman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles