Kultuurimaja plaanib suurt juurdeehitist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi kultuurimaja on jõudumööda vuntsitud ka sel aastal, algab põhjalikum remont järgmisel suvel.
Kuigi kultuurimaja on jõudumööda vuntsitud ka sel aastal, algab põhjalikum remont järgmisel suvel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi kultuurimaja loodab kohalike avalike teenuste arendamise programmist saadud 22 miljoni krooniga parandada taidlejate proovitingimusi ja rajada eri muusikastiilide viljelemiseks sobivad ruumid.


Kultuurimaja direktori Tiit Kalmeti sõnul on plaan veel toores, kuid sellest hoolimata on ta kindel, et taidlejate ja esinejate tingimused muutuvad järgmise aasta lõpuks tunduvalt paremaks.



Arhitekt Raivo Mändmaa kavandatud eskiisprojekt näeb ette suurt juurdeehitist, mis mahutab prooviruume, lauluklasse ja eri muusikastiilidele sobiva akustikaga saali. Uus hoonetiib kerkiks kultuurimajast teisele poole plaaditud sisehoovi.



Kõige kurvem on tualettide olukord


Plaani järgi ootaks põhjalik remont ka vana majaosa, mille tuiksooneks kujuneks laiendatud pinna ja avatud ruumiga kohvik.



«Oleme mõelnud nii tervislike eluviisidega inimeste kui tubakatarvitajate peale,» lausus direktor, kelle sõnul kehtis kultuurimaja puhul väide, et paljud huvitavad ideed võrsuvad suitsunurgas. «Kui suitsetamine avalikus kohas keelati, jäi rahvast paraku hõredamaks,» nentis ta. Plaan näeb ette suitsetajatele eraldatud ruumi.



Kõige kurvem on praegu kultuurimaja tualettide seis, mis majarahva sõnul täidavad lausa avaliku käimla ülesannet. Plaani järgi tuleks uued avarad tualettruumid hoopis keldrikorrusele.



Kava nõuab küpsemist


Tiit Kalmet ei osanud öelda, kui suures ulatuses plaanid teostuvad. Nüüd, kui raha on olemas, hakkab kultuurimaja eskiisprojekti ehitusturu hindadega kohandama. Kui varem on eskiisi täielikuks teostamismaksumuseks pakutud isegi 30 miljonit krooni, siis nüüd loodab kultuurimaja hakkama saada odavamalt.



«Praegu on ehituseks soodne aeg, mida tuleb ära kasutada,» nentis Kalmet, viidates langenud ehitushindadele.



Direktori sõnul on kaalutud mitut varianti, millest halvimaks pidas ta vaid vana majaosa renoveerimist. «Sel juhul oleks tegu olemasoleva säilitamisega, kuid sisuliseks tegevuseks hädavajalikke ruume see juurde ei anna,» selgitas ta.



Kultuurimajast on huvitegevus- ja harjutusruume soovinud saada paljud linna kollektiivid. Direktor lubas, et enne otsuste langetamist peavad nad aru võimalikult paljude huvigruppidega.



Kultuurimaja loodab koostöös Viljandi linnavalitsusega teha täpsemad plaanid poolteise kuu jooksul. Seejärel kuulutavad nad ehitaja ja arhitekti leidmiseks välja riigihanke. Kuigi Tiit Kalmeti sõnul on Viljandi pärimusmuusika ait ja kultuurimaja eskiis andnud kinnitust, et Raivo Mändmaa teeb head tööd, pole kindel, kes teeb lõpliku projekti.



Ehitustöid loodetakse alustada hiliskevadel ning jõuda need valmis järgmise aasta lõpuks.



Lisaruumide haldamiseks võetakse palgale veel mõned inimesed. «Arvatavasti läheb meil vaja veel üht koristajat ja võib-olla ka tehnilist personali,» ütles Kalmet. Ta lisas, et häid loomingulisi töötajad ja koostööpartnereid soovib kultuurimaja leida ehitusest sõltumata, sest see aitab kaasa arendustegevusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles