Kui vaja, tehakse pilt otse hambaarstitoolis

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst Taima Kree seab hambaravikabinetis röntgeniaparaati töövalmis.
Arst Taima Kree seab hambaravikabinetis röntgeniaparaati töövalmis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Läinud nädalal paigaldati Viljandi hambakliiniku arstikabinettidesse kuus digitaalset kohtröntgeniaparaati.

Saksa firmas Acteon toodetud digiaparaadid X-Mind on kasutusel paljudes riikides.

Viljandi hambakliiniku ravijuht Taima Kree seletas, et senine ainuke aparaat oli panoraamülesvõtte seadmega ühes ruumis, mistõttu selle kasutamine võttis rohkem aega ning oli patsiendile ebamugavam.

Kiirem ja mugavam

Kohtröntgen, millega saab teha pildi ainult ravitavast hambast või nendest, mis sellega külgnevad, on nüüd kättesaadav kõigile arstidele, sest aparaadid asuvad iga tooli juures. Pildi saab teha kiiresti ja patsient ei pea selleks isegi tõusma.

Seadmed on ühendatud arvutisüsteemiga ning pilt kuvatakse kabinetis arsti laual olevasse arvutisse, kus seda saab vajaduse korral suurendada ja vaadata eri nurkade alt.

Tänapäeval möödapääsmatu

Suurem mugavus ja täpsus on tähtsad nii arstile kui patsiendile.

Taima Kree rääkis, et hambajuurekanalit ravides võib vaja minna mitut ülesvõtet: «Kõigepealt tuleb kontrollida, kas juurekanal on korralikult avatud, ja hiljem, kas ravi on õnnestunud ning kanal tihedalt tipuni täidetud.»

«Tänapäeva nõuete järgi ei tohi uusi kabinette avadagi, kui neis pole kogu varustust, sealhulgas kohtröntgeniaparaate,» lausus ravijuht.

Ost jalgu alt ei löö

Seadmed müüs ja paigaldas firma Magnum Dental.

Lähiajal tuleb hambakliinikus koolitus ja seejärel võetakse uus ligi 32 000 eurot maksnud aparatuur kasutusele.

Viljandi hambakliiniku juhataja Viktoria Härmik ütles, et neil on nüüd kõik, mida tänapäevaseks raviks vaja. «Ka majanduslikult oleme olnud edukad — eriti kui arvestada, et uus ost ei viinud eelarvet miinusesse.»

Uute röntgeniaparaatide kasutuselevõtuga lülitus Viljandi hambakliinik e-meditsiini süsteemi. Eriti lihtsaks muudab see vajaduse korral teiste arstidega konsulteerimise.

OST
Viljandi hambakliinikusse osteti kuus uut digitaalset kohtröntgeniaparaati.
• Need võimaldavad arstil saada ravi käigust kohe ülevaate.
• Digiseadmete kasutuselevõtuga lülitus hambakliinik e-meditsiini süsteemi.
Allikas: Viktoria Härmik

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles