Karksi kavandab summasid noorte heaks

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Maling hindab eelarve olevat äraelamiseks sobiva.
Arvo Maling hindab eelarve olevat äraelamiseks sobiva. Foto: Elmo Riig / Sakala

Karksi volikogu võttis vastu valla tänavuse tasakaalus eelarve summas 3 046 500 eurot.

Vallavanem Arvo Malingu sõnul on tegu pigem äraelamise eelarvega, kuid pärast pikka aega kestnud püksirihma pingutamist paistab tunneli lõpus ka pisut valgust.

«Mullusega võrreldes on eelarve kasvanud kolm protsenti,» lausus ta. «Viie protsendi võrra planeerime suurima tuluallika, üksikisiku tulumaksu suurenemist, kokku 1,3 miljoni euroni.»

Maling märkis, et 30 kuud järjest vähenenud tulumaksu laekumine on viimased kaks kuud olnud taas tõusujoonel.

«Äsja vastu võetud eelarves ei ole veel kaht tähtsamat investeeringut, kuid need on plaanis sinna hiljem sisse kirjutada,» rääkis vallavanem. «Nii on kavas August Kitzbergi nimelise gümnaasiumi staadioni remont, mille tarvis käib praegu riigihange.»

Selle kuu lõpul kavatseb vald välja kuulutada teisegi eelarvet täiendava hanke, et leida Karksi-Nuia noortekeskuse remontija.

«Nii staadioni kui noortekeskuse tarvis on meil kavas ka laenu võtta,» ütles vallavanem. «Praegu on valla laenukoormus 1,27 miljonit eurot, millest on tänavu kavas tagasi maksta 0,21 miljonit.»

Maling ütles, et eelarves on juba kirjas Kitzbergi gümnaasiumi ujula basseini renoveerimine ja keemiaklassi remont. Koos euroliidu toetusega läheb kahe töö tegemine maksma 70 000 eurot, millest poole annab vald oma rahakotist.

Palju raha nõudnud teede talihooldusest hoolimata on Karksi vald leidnud teede remondiks 46 600 eurot. Teede aastane hooldussumma on 137 393 eurot. Maling tõi näiteks, et värskenduskuuri saavad Karksi-Nuias Heina ja Tiigi tänav ning vallas Allaste, Kaubi ja Polli tee.

«Ilmselt teeb kõigile omavalitsustele endiselt muret vähenenud riigi toetuste osa,» lausus Maling. «Näiteks mullusega võrreldes on riigi panus Karksi valla heaks viie protsendi ehk 57 500 euro võrra väiksem. See on meile tuntav summa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles