Taevas võib korraga märgata kahte kuud?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahest kuust "Sakalale" foto saatnud inimene nentis, et taevast avanenud vaadet oli pildile püüda väga keeruline, sest n.-ö. õige kuu valgustas teise kõvasti üle.
Kahest kuust "Sakalale" foto saatnud inimene nentis, et taevast avanenud vaadet oli pildile püüda väga keeruline, sest n.-ö. õige kuu valgustas teise kõvasti üle. Foto: Erakogu

Nädala jooksul on paljud inimesed näinud taevas korraga justkui kahte kuud ning mõnel neist on õnnestunud neid ka pildistada.

“Sakalale” foto saatnud inimese teatel on ta kahte kuud korraga näinud kaks ööd järjest. Nii pühapäeval vastu esmaspäeva ja esmaspäeval vastu teisipäeva. “Üritasin teha sellest nähtusest ka fotot, aga arvatavasti valgustab õige kuu teise oluliselt üle, nii et selget pilti on raske saada,” selgitas foto saatnu.

Nähtust on üritatud jäädvustada ja videol

Internetis kirjeldatakse kahe kuu üheaegset nägemist küll mitmetel lehekülgedel, kuid selget vastust, mis taolist nähtust põhjustab, ei ole.

Veebikülje keenobservers.com teatel on USA kosmoseagentuur NASA kinnitanud, et n.-ö. teist kuud võib meenutada planeet Marss, kuid taolise nähtuse ilmnemine on haruldane.

Marss on Maast maksimaalselt kuni 400 miljoni kilomeetri kaugusel. Iga 15-17 aasta järel liigub ta maale aga 55 miljoni kilomeetri kaugusele ning siis on seda planeeti öösiti ka palja silmaga selgelt näha.

NASA enda koduleht märgib siiski, et päris nii suurelt kui kuu Marss taevas paista ei tohiks. Seega on võimalik, et tegemist on ka mõne ilmastikunähtusega, mis laseb kuul inimsilmale paista justkui kahe erineva taevakehana.

Ühe "Sakalale" saadetud arvamuse kohasel on ilmselt on tegu valguse murdumisega, sest Eestis valitsevale külmale õhumassile surub lõunast peale soojem õhumass. See tekitab olukorras, kus ülal on külm, keskel soojem ja all jällegi külm õhk ning need kõik on erineva tihedusega . "Nii tekibki kuult tuleva valguse murdumine (nagu vees kuid kolme kihiga ) ja kuu paistab olevat kahe koha peal," kõlas üks võimalik lahendus.

Kui olete juhtunud kahte kuud märkama, seda nähtust pildistanud või on teil andmeid , mis võib sellise nähtuse põhjustada, siis jagage seda lugu kommenteerides või saatke info ja pildid vihjemeilile

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles