Mürarohke lasketiir jääb vaiksemaks

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni on Väluste laskeväljal lastud õppuste ajal kahuritest ja granaadiheitjatest, tulevikus seal enam nii suurt mürtsu ei tehta. Lubaduste kohaselt uues tiirus jahipüssi omast kõvemat pauku ei tule.
Seni on Väluste laskeväljal lastud õppuste ajal kahuritest ja granaadiheitjatest, tulevikus seal enam nii suurt mürtsu ei tehta. Lubaduste kohaselt uues tiirus jahipüssi omast kõvemat pauku ei tule. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui varem kõlasid Väluste laskeväljalt tankitõrje granaadiheitja ja tankitõrjekahuri mürtsatused, siis edaspidi peaks seal olema vaiksem.

Kaitseväe ja Kaitseliidu väljaõppe ohutuseeskirjad muutusid karmimaks ning seetõttu ehitatakse ala ümber lasketiiruks, kus võib harjutada vaid väiksemate relvadega.

Ümbruskonna elanikele on see rõõmus uudis, sest senised laskeharjutused on tekitanud tõsist muret.

«See oli sõda mis sõda: koerad jooksid tuppa varjule ja klaasid klirisesid,» rääkis Tamme talu peremees Hugo Harik. «Lubati, et uues tiirus jahipüssi omast kõvemat pauku ei tule.»

Majad värisesid

Riuma-Lehtse talu peremees Margus Kaljuve ütles suvist laskeharjutust kirjeldades, et kui polügoonil paugutati, värises terve maja. «Kuigi meil on euroaknad, rappusid needki kõvasti ja koer oli paanikas,» rääkis ta.

Riuma-Lehtse talu asub lasketiirust vähem kui poole kilomeetri kaugusel, aga mõned majapidamised on veelgi lähemal.

«Kolm päeva järjest käis kõva andmine, see hakkas elu segama,» meenutas Kaljuve. Ta helistas teisel päeval Kaitseliitu, aga sealgi ei osatud teda aidata. Selgus, et laskevälja kasutavad ka sõjakoolid ning nende üle Kaitseliidul võimu pole.

Nurinat oli kõvasti

Tarvastu valla majandusnõunik Rein Anton ütles, et nurinat oli selle lasketiiru pärast kõvasti. Temagi oli Kaitseliitu helistanud ja palunud, et seal vaiksemalt tegutsetaks. Antoni sõnutsi häiris inimesi ka see, et laskeharjutused algasid tihti ootamatult. «Õppuste tuleku teade saadeti faksiga valda samal päeval.»

Kaitseliidu Sakala maleva pealiku kohusetäitja kapten Marek Susi avaldas usku, et tulevikus enam selliseid muresid ei ole. Müra väheneb tuntavalt ja lasketiiru broneerimiseks hakatakse kasutama kaitseväe harjutusväljade broneerimis- ja infosüsteemi BRONTOS, mis asub internetis aadressil harjutusvali.mil.ee. Selle kaudu on võimalik kõigil internetist näha Väluste lasketiiru kasutamise graafikut. Graafikuväline lasketegevus on keelatud.

Terve maakonna lasketiir

Uus 300-meetrine lahtine lasketiir peaks Välustes valmima järgmise aasta suveks. Seal võib lasta püstolist ja püstolkuulipildujast, automaadist kaliibriga kuni 7,62 millimeetrit ning vintpüssist ja jahirelvadest.

Kavandatav lasketiir kujutab endast kolmest küljest ohutusvallidega piiratud las­keala, kus on kindlad tulepositsioonid, sihtmärkide ala ja kuulipüüdja, mis on tagavalli osa. Külgvallide rajamise vajalikkus selgub lasketiiru projekteerimise käigus.

Korraga saab tiirus laskmist harjutada 12 ning kaevikute katmise korral 24 laskjat.

Keskkonnaministeeriumi kooskõlastuse järgi on Väluste lasketiirus võimalik käia kuni sajal päeval aastas, kui enne on riigimetsa majandamise keskusele kokkulepitud ajaks saadetud kasutamise graafik. Et lasketiiru rajamise järel piiratakse seal suuremate relvade tarvitamist, väheneb tõenäoliselt ka kaitseväe huvi selle vastu.

«Lasketiir on terve maakonna kasutuses. Sinna on oodatud laskma ka turvamehed ja jahimehed. Usun, et sellest paigast võidab kogu maakond,» sõnas Marek Susi.

AJALUGU

147,7 hektari suurune Väluste laskeväli asub Tarvastu vallas Mõnnaste ja Riuma küla maadel.

• Seda on 1997. aastast kasutatud nii Kaitseliidu kui kaitseväe laskeväljaõppeks.

• 2004. aastal läks see Kaitseliidu omandisse ja põhiliselt on see olnud Kaitseliidu Sakala maleva väljaõppekoht.

Allikas: Kaitseliit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles