Juhtunu tagamaad pole seni teada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekodu põlengus jättis elu kümme hooldusalust, suur osa hoonet hävis.
Lastekodu põlengus jättis elu kümme hooldusalust, suur osa hoonet hävis. Foto: Liis Treimann / Postimees

Uurijad annavad oma parima, et selgitada pühapäeval Haapsalu väikelastekodu tabanud tragöödia põhjused.

Lääne politseiprefektuur, Lääne-Eesti päästekeskus ja Eesti kohtuekspertiisi instituut teatasid eile, et on seadnud tulekahju põhjuste väljaselgitamise prioriteediks.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja kinnitas, et uurimisasutused teevad tööd nii kiiresti kui võimalik, aga mahukaks ekspertiisiks kulub paratamatult aega.

Politsei alustas tulekahju asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust, tuginedes ettevaatamatusest surma põhjustamist käsitlevale paragrahvile. Karistusseadustikus on ettevaatamatusest kahe või enama isiku surma põhjustamise eest ette nähtud kuni viieaastane vangistus.

Valitsus otsustas eilsel erakorralisel istungil eraldada raha pühapäeval tulekahjus hävinud Haapsalu lastekodu laste ajutise majutamise ja hoone taastamise kulude katteks.

Lastekodu hoone oli kindlustatud rohkem kui 830 000 eurole, selle taastamine läheb esialgse hinnangu järgi maksma kuni miljon eurot. Valitsus on valmis hüvitama hoone ülesehitamise lisakulud ja sotsiaalministeerium on lubanud tagada hukkunud laste matmiskulude katmise.

Peaminister Andrus Ansip ütles eile, et valitsuse eraldatava raha suurus selgub pärast seda, kui on tehtud kalkulatsioonid. «Valitsuse reservis on raha olemas ja rahaeraldus toimub pärast seda, kui on selgunud, millises ulatuses abi vaja on,» lausus ta.

Evakueeritud lapsed majutatakse Vidruka kooli ja Haapsalu sanatoorsesse eriinternaatkooli.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur rääkis, et maja on kavas taastada nii kiiresti kui võimalik kas algsel kujul või konstruktsioone muutes. 200-ruutmeetrisest hoonest on hävinud umbes 70 ruutmeetrit, suitsu- ja veekahjustusi on saanud kogu maja.

President käis kohal

Eile käis Haapsalus ahervaremetel president Toomas Hendrik Ilves, et saada ülevaade õnnetusest, päästetöödest ja edasistest plaanidest. Ta viibis õnnetuskohas alla poole tunni, süütas mälestusküünla ja kohtus lastekodu töötajatega.

«Seesugune katastroof, viimaste aastakümnete traagilisim tuleõnnetus ei oleks tohtinud juhtuda. Teadaolevalt oli kõik selleks tehtud, aga ometi see juhtus,» ütles riigipea. «Me vajame, ja võimalikult kiiresti, põhjalikku analüüsi, mis peab andma õppetunni, kuidas vältida millegi niisuguse kordumist tulevikus.»

Ilves tänas kümneid vabatahtlikke, reservpäästerühma liikmeid ja kaitseliitlasi, kes läksid 20-kraadises pakases päästjatele ja põlenguohvritele appi. Samuti väljendas riigipea tänu kõigile, kes on täna mõtetes, sõnades, aga eriti tegudes Haapsalu väikelastekodu perega.

Sotsiaalministeerium avas eile pärastlõunal ministeeriumihoone fuajees Haapsalu tuleõnnetuse puhul kaastundeavalduste raamatu, kuhu soovijad saavad sissekandeid teha kolmapäeva õhtuni.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul tähistatakse riigi aastapäeva pühapäevase tragöödia tõttu leinaajale sobivalt, kuid aastapäevaürituste ärajätmist valitsusjuht ei toeta.

Ansip tõdes, et Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine on presidendi korraldada ja tema ei saa riigipea eest ütlema hakata, mismoodi seda teha. Ometi avaldas ta veendumust, et aastapäeva tähistatakse sobivalt.

«Tants ja matused ei sobi kokku. Kuid Eesti Vabariigi aastapäeva on tähistatud ka kõige raskemates tingimustes,» lausus peaminister.

Presidendi pressiesindaja Toomas Sildam ütles eile keskpäeval, et Ilves aastapäeva tähistamises muudatuste tegemist veel otsustanud ei ole, kuid ei välistanud, et riigipea niisuguse otsuse langetab.

Eile õhtupoolikul teatasid president Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves ühisavalduses, et otsustasid lastekodupõlengu tõttu jätta vabariigi aastapäeva vastuvõtul ära tantsu.

«Täna, kui Eesti leinab, küsitakse: kuidas saame neljapäeval tähistada Eesti riigi sünnipäeva? Eesti rahvas on alati oma riigi sünnipäeva pidanud, ka rasketel hetkedel. Tänavu teeme seda hillitsetumalt kui tavaliselt.

Õhtuse vastuvõtu peoperemehe ja -perenaisena peame loomulikuks, et tänavu Estonias korraldataval vastuvõtul jääb tants ära,» seisab presidendipaari ühisavalduses.

Nad lisasid, et tänavune kõige väärikam kingitus iseseisvuspäevaks on võimalikult paljude toetus ja abi tuleõnnetuses koduta jäänud lastele. Annetuseks on avanud kontod nii Punane Rist kui UNICEF.

Õnnetuse kronoloogia

Haapsalus Kastani tänaval asuva väikelastekodu põlengus hukkus pühapäeval kaheksa noort: kolm tüdrukut ja viis poissi vanuses 7—16 aastat ning kaks meessoost hooldusalust, kelle vanus oli 20 ja 21 aastat.

Enamik lastekodu asukaid on puudega lapsed.

Häirekeskus sai põlenguteate kell 14.30. Samal ajal sai häirekeskus teate maja tulekahjusignalisatsioonisüsteemist. Kui päästjad kohale jõudsid, põles puidust hoone lahtise leegiga. Kokku oli selles 37 last ja üheksa täiskasvanut, teatas Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja.

Päästjad said tulekahju kontrolli alla kell 16.24, kustutustööd lõpetati kell 19.17. Tules hävis hoone üks tiib, kogu maja sai kuuma- ja tahmakahjustusi.

Seniste andmete järgi algas tulekahju voodihaigete laste ruumist. Kustutustööde juht Priit Laos ütles TV3 uudistele, et hoone oli tuletõketega jagatud kolme ossa ning põlengus sai kannatada maja keskmine osa. Haapsalu väikelastekodu on ühekorruseline ja puidust.

Asutuse tuleohutusnõudeid kontrolliti viimati tänavu 19. jaanuaril ja nende rikkumist ei tuvastatud. Hoones olid nõuetekohased tuleohutuspaigaldised, need olid hooldatud ja kontrollitud. Eelmisel aastal tehti seal evakuatsiooniharjutus.

Riigi valitsus kuulutas eilse üleriigiliseks leinapäevaks.

Kümne hukkunuga põleng on iseseisvuse taastamise järgses Eestis ohvriterohkeim noortega juhtunud õnnetus. Eelmine must rekord pärines 1996. aasta 11. oktoobrist: toona sõitis Jõgevamaal metsaveok külje pealt sisse koolibussile. Hukkus kaheksa Pala põhikooli õpilast, üheksa sai raskelt viga.

TOETUS

Haapsalu väikelastekodu põlengu tagajärgede likvideerimist ja pääsenute elujärje taastamist saab toetada mitme kanali kaudu.

• Eesti Punane Rist võtab annetusi vastu SEB kontole 10220039608010 ja Swedbanki kontole 1180001436, märgusõna on «Haapsalu lastekodu põleng».

• Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni lastefond UNICEF palub teha ülekanded märgusõnaga «Haapsalu lapsed» UNICEF-i Eesti rahvuskomitee Swedbanki kontole 221049382034, SEB-panga kontole 10052039502009 või Sampo panga kontole 332029950003.

Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles