Repliik: Millal läheb külmaks?

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pikk külmaperiood on toonud matemaatikas välja nõrga koha, mille vastu eksivad nii juhuslikud inimesed tänavalt kui ka need, kes peaksid olema asjaga kursis.

Pealkirjas toodud küsimusele vastates on õige öelda, et ilm läheb külmaks, kui õhutemperatuur langeb ehk alaneb. Soojaks läheb see samast loogikast lähtudes, kui õhutemperatuur tõuseb ehk kerkib. Olgu väljas milline aastaaeg tahes, nimetatud reegel ei muutu.

Ometi olen kuulnud isegi ilmateadustamisega leiba teenivaid inimesi — õnneks mitte elukutselisi meteorolooge — selle reegli vastu eksivat. Nii vahendas üks neist prognoosi, et päeviti läheb soojemaks ja õhutemperatuur langeb alla 20 külmakraadi.

Null polevat küll number, aga õhutemperatuuri skaalal on see kindlasti oluline tegija, sest paneb muud numbrid teistpidi jooksma. On vist siililegi selge, et kui suvel muutub õhutemperatuur +10 kraadilt +20 kraadile, tähendab see tõusmist. Seevastu talvel, kui siilid magavad ega jaga asjast halligi, nimetatakse õhutemperatuuri muutust —10 kraadilt —20 kraadile langemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles