Seadus sunnib ühinejaid demokraatiat mängima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olustvere elanik Tiina Randaru (vasakul) oli eile üks neist vähestest, kes Olustvere põhikoolis asuvast hääletusjaoskonnast läbi astus ja oma valiku tegi. Hääletussedelil küsiti, kas ollakse uue vallaga nõus.
Olustvere elanik Tiina Randaru (vasakul) oli eile üks neist vähestest, kes Olustvere põhikoolis asuvast hääletusjaoskonnast läbi astus ja oma valiku tegi. Hääletussedelil küsiti, kas ollakse uue vallaga nõus. Foto: Marko Saarm

Kolm Põhja-Viljandimaa vallaks ühinevat omavalitsust asusid kohustuslikku rahvahääletust korraldama enne, kui ühinemisleping valmis sai. Vallajuhtide meelest ei peagi rahvas lepingut enne otsustamist nägema.

«Eks see küsitlus üks demokraatia mängimine ole,» tunnistas Kõo volikogu esimees Avo Põder. Ta viitas asjaolule, et hääletusel pole mingit reaalset mõju, sest volikogu peab haldusreformi seadust järgides ikkagi  liitumise poolt hääletama. «Alternatiiv oleks ühinemisest loobuda, jääda ilma liitumistoetustest ning seejärel liidaks valitsus valla sundkorras,» selgitas Põder. Seaduse järgi ei ole hääletustulemus volikogule siduv, mis tähendab, et volikogu liikmed võivad referendumi tulemust eirata.

Kõo vallasekretär Aino Rebane kinnitas, et ükski rahvaküsitlusel osalenu pole nelja omavalitsuse vahel sõlmitud lepingu vastu huvi tundnud. Mõni tund enne hääletuse lõppu tunnistas ta, et vallas on hääletamas käinud ehk poolsada inimest ning paljud tõenäoliselt ei teagi, et pühapäevast teisipäevani sai hääletada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles