Tartu suusamaratoni start lükkub pakase tõttu edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala lõpul lähevad suusasõbrad 40. Tartu maratonile.
Nädala lõpul lähevad suusasõbrad 40. Tartu maratonile. Foto: Sille Annuk

Tartu suusamaratoni korralduskomitee otsustas eile lükata eeloleval pühapäeval Otepääl 63 kilomeetri pikkuse distantsi lähte tund aega edasi: see antakse kell 10.

Lühemale, 31 kilomeetri pikkusele distantsile stardivad suusatajad Arula teeristis samuti tund plaanitust hiljem, kell 13.30.

Peakorraldaja Indrek Kelgu sõnul põhjustas maratoni alguse edasilükkamise ennustatav pakane.

«Tund aega hiljem antav lähe võimaldab tuhandetel suusatajatel alustada sõitu mõnevõrra pehmema temperatuuriga. Rohkem ei ole paraku võimalik starti edasi lükata, vastasel korral jääksid külma ja pimeda kätte viimased lõpetajad. Valisime kõiki arvestava kesktee,» seletas Kelk.

Sõiduks jääb vähem aega

Maratoni meditsiiniteenistuse koordinaator Andras Laugamets soovitab kõigil osalejatel hoolega mõelda, kuidas end külma eest kaitsta. Juhtnööre leiab Tartu maratoni koduleheküljelt.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi kodulehelt saab vaadata pidevalt täpsustuvat Otepää kandi ilmaprognoosi. Eile pärastlõunal väljas olnud andmete järgi peaks pühapäeva hommikul kell üheksa stardipaigas valitsema 25 külmakraadi.

Ennustatakse, et südapäevaks tõuseb õhutemperatuur —18 kraadini ja kella kolmeks —14 kraadini, kuid kella kuueks õhtul laskub taas —21 pügalani.

Finiši sulgemise uus aeg on 18.30. See tähendab, et pika distantsi läbimiseks jääb senise kümne tunni asemel kaheksa ja pool. Sellega tuleb aeglasematel suusatajatel kindlasti arvestada.

«Niisugune otsus võeti samuti vastu osalejate heaolu silmas pidades. Peale kuue teeninduspunkti lisandub maratoniraja ja maantee ristumiskohtadesse veel neli meditsiinipunkti, kus saab rajalt lahkuda,» märkisid korraldajad.

Suurt riski ei tasu võtta

Tartu maratoni peakorraldaja Indrek Kelk soovitas vähe kogenud ja tervisehäiretega inimestel tänavu suusapeost loobuda. Käreda pakase tõttu manitseb ta suusahuvilisi oma seisundit hindama, sest sõit tuleb väga raske.

«Maratoni algust kahe tunni võrra edasi lükkamast takistas meid tõik, et väsinuna on distantsi lõpuosas, kui temperatuur langeb taas 20 külmakraadini, raskem külma ilma taluda kui hommikul puhanu ja värskena,» selgitas Kelk Vikerraadiole antud intervjuus.

Ta nentis, et sõiduks antud maksimaalse aja vähenemise tõttu on mingi hulk inimesi kindlasti sunnitud katkestama. Eelmise aasta andmete järgi tähendab see, et sada kuni sada viiskümmend inimest jääb ajagraafikust välja.

«Tänavustes väga ekstreemsetes tingimustes loodame osalejate tervele mõistusele. Inimesed, kes on vähe kogenud ja terviseriketega, peaksid seekord jätma maratonile tulemata,» lausus Kelk.

Laupäevaks ettenähtud lasteüritused lükatakse edasi, sest ilmaprognoos lubab väga madalaid temperatuure. Toimumisaega täpsustatakse edaspidi.

MARATON

Tartu suusamaratoni kahele distantsile registreerus kokku 8187 inimest 31 riigist.
• See spordisündmus on suuruse poolest Ida-Euroopa esimene suusamaraton ja maailma viies klassikamaraton. Nii palju välisriikide inimesi pole sel võistlusel varem osalenud.
Allikas: «Postimees»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles