Mees, kes käib õlut ostmas Soomes

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämäe veepealne osa. Gert Kiiler hoiab käes Ameerika 1936. aasta õllepurki.
Jäämäe veepealne osa. Gert Kiiler hoiab käes Ameerika 1936. aasta õllepurki. Foto: Marko Saarm

​Naljasõbrale pole Gert Kiileri nimi võõras. Liba-Sakala, «Pehmed ja karvased» ning «ENSV» on vaid mõned märksõnad, mille varjus on selle vabakutselise kirjamehe sulekrõbinat kuulda olnud. Vähesed teavad aga, et tema suur kirg on õllepurkide kogumine. Ja me räägime siinkohal arvatavasti Eesti uhkeimast kogust.

Alguse sai plekine kirg loomulikult kaheksakümnendatel, kui esimesed eestlased põhjanaabritele külla sattusid. Koos vabadusetuultega saabus purke müügile aga ka juba kodustele lettidele. No ikka need Coca-Colad ja muu selline kraam, mis on nii mõnegi punnlaudadega üle löödud saunaruumi esikus seniajani üleval.

Kõikvõimalikke värvilisi plekkanumaid kraapis Kiiler kokku aastani 1995, siis tuli aktiivses kogumises paus sisse. Nüüd on ta kaheksa-üheksa aastat taas oma hobi kallal nokitsenud ja sedapuhku märksa süsteemsemalt. Eriti hingelähedane on talle Eesti ja Soome taara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles