Sakala malevat asus juhtima Marek Susi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmised pool aastat on Kaitseliidu Sakala maleva pealiku kohusetäitja kapten Marek Susi.
Järgmised pool aastat on Kaitseliidu Sakala maleva pealiku kohusetäitja kapten Marek Susi. Foto: Aivar Aotäht

Läinud nädalast juhib Kaitseliidu Sakala malevat kohusetäitjana Marek Susi. Senine pealik Anto Kergand suundub pooleks aastaks Afganistani missioonile.

Kaitseliidu avalike suhete osakonna ülema Neeme Brusi sõnutsi asub kolonelleitnant Anto Kergand kevadest Afganistani kontingendi ülemaks. Tegemist on kaitseväes tavakohase teenistusliku liikumisega ja praegu on Anto Kergand väljaõppel.

Kohusetäitjana Sakala malevat juhtima asunud kapten Marek Susi ütles, et jääb sellele kohale esialgu pooleks aastaks.

Otsitakse uut juhti

Kui poole aasta pärast leitakse nõuetele vastav pealik, kinnitatakse ta kohale, vastasel korral jätkab kohusetäitjana Marek Susi. Tal on selleks sobiv haridus: mullu kevadel pälvis ta Tartus kaitseväe ühendatud õppeasutustes sõjaväelise juhtimise magistrikraadi.

32-aastane Marek Susi on Viljandi mees, abielus ja ühe lapse isa. 2007. ja 2008. aastal viibis ta kaitseväe missioonil Kosovos, seejärel suundus kaheks aastaks õppima kõrgemasse sõjakooli keskastme kursusele. Mullu sügisest täitis ta  Kaitseliidu Sakala maleva staabiülema ülesandeid.

Sakala maleva pealiku kohusetäitjana kavatseb Marek Susi jätkata seni tehtud tööd. Ta rõhutas, et Kaitseliidul on tähtis roll kriisiolukordade lahendamises ja ennetamises, ning tõi näiteks talve alguse kriisiolukorra Padaorus, kuhu Kaitseliit appi tõttas.

«Lisaks lumetormidele on Kaitseliit valmis abistama metsatulekahjude puhul ning koostöös politsei ja päästeametiga inimeste otsimisel,» täpsustas ta.

Erialalt luuraja

15-aastasena isa jälgedes Kaitseliitu astunud Marek Susi on erialalt luuraja. Ta on käinud kolm korda Norras õppimas, kuidas talvesõda pidada, tudeerinud ellujäämist nii kodu- kui välismaal, läbinud Inglismaal snaiprikursused ja saanud muud luurajale vajalikku koolitust.

Marek Susi on tegutsenud ka Kaitseliidu laskeinstruktorina. Enese koolitamise kõrvalt on ta hoolitsenud sellegi eest, et vähemalt osa kogutud teadmistest edasi anda. Tema õpilaste hulgas on peale kaitseliitlaste ja sõjaväelaste olnud tsiviilisikud ja isegi lapsed. Neile on ta õpetanud enamasti seda, kuidas metsikus looduses ellu jääda.

«Lapsed võiksid juba väiksena teada, et mets ei ole vaenlane, vaid sõber, ning metsa minnes tuleb kaasa võtta elementaarsed asjad: tikud, laetud mobiiltelefon ja kompass,» rääkis ta kolm aastat tagasi «Sakalas» ilmunud persooniloos. «Lapsed peaksid teadma, kuidas lõket teha ja endast musta või valge suitsuga märku anda.»

KARJÄÄR
Marek Susi on sündinud 1978. aastal Viljandis.
• 1995—1997 vabatahtlik kaitseliitlane Sakala malevas
• 1997—1998 ajateenistus tagalapataljonis, rühmaülem
• 1999—2002 Sakala maleva staabiülema kohusetäitja
• 2002—2005 Sakala maleva instruktor
• 2005—2007 Kaitseliidu peastaabi planeerimisosakonna planeerimisjaoskonna staabiohvitser
• 2007—2008 Kosovos luurerühma Estrif-2 rühmaülem
• 2008—2010 õpingud kõrgemas sõjakoolis
• 2010—2011 Kaitseliidu Sakala maleva staabiülem
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles