Sealihaga kauplemise piirangud leevenesid

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siga
Siga Foto: Elmo Riig / Sakala

Alates eilsest kehtivad Lõuna-Eestis, sealhulgas suures osas Viljandimaal, varasemast leebemad sealihaga kauplemise piirangud.

Euroopa Komisjon kinnitas oktoobri algul uue tsoneerimise otsuse, millega arvatakse seakatku tõttu seni kolmandas tsoonis asunud Lõuna-Eesti piirkonnad teise tsooni. Viljandi maakonnast puudutab see Viljandi, Tarvastu ja Suure-Jaani valda ning Võhma linna.

"Otsus loob taas võimaluse Lõuna-Eesti farmidel nii sealiha kui elussigade paremaks turustamiseks. Kuna selles piirkonnas oli kodusigade viimasest haiguspuhangust möödunud enam kui aasta, oli meil võimalus taotleda komisjonilt kolmanda tsooni piirangute eemaldamist, mis sai nüüd ka kinnituse," ütles veterinaar- ja toiduameti loomatervishoiubüroo juhataja Ainike Nõmmisto ameti pressiteate vahendusel.

Lisaks eespool nimetatud Viljandi omavalitsustele arvatakse teise tsooni kogu Valgamaa ja Võrumaa ning Tartumaalt Konguta, Rõngu, Rannu, Tähtvere, Puhja, Ülenurme ja Nõo vald ning Elva linn ja samuti osa Tartu vallast.

Kehtima jäävad piirangud metssealiha ja sellest valmistatud toodetega kauplemisel. Teisest tsoonist pärinevate metssigade liha ja -toodete turustamine on lubatud vaid Eesti teise ja kolmanda tsooni piires.

2015. aasta lõpul Euroopa Komisjoni seatud tsoneerimise põhimõtted võimaldavad lugeda kolmandasse tsooni kuuluva ala teiseks tsooniks pärast 12 kuu möödumist viimasest kodusigade haiguspuhangust ning teise tsooni muuta esimeseks 12 kuud pärast viimast seakatku diagnoosi metssigade hulgas.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju nii seakasvatussektorile kui jahimajandusele. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutusnõudeid, et oma loomi taudi eest kaitsta. Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee.

Uut piirangutsoonide kaarti saab näha siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles