Pakane käristas uue rekordi

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külli Loodla ütles, et kõige külmem oli Jõgeval.
Külli Loodla ütles, et kõige külmem oli Jõgeval. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eile varahommikul mõõtis Jõgeva ilmajaam tänavuse talve külmarekordiks —30,6 kraadi, kuid lähipäevil võib sündida juba uus tipp.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) ilmavaatluste osakonna juhataja asetäitja Külli Loodla ütles, et külmapealinna ilmajaam oli ka ainuke, kus õhutemperatuur kolmekümne pakasepügalani laskus.

Peale selle olid viie kõige külmema koha seas Jõgeva Tooma —28,9, Kuusiku ja Valga —28,6 ning Pärnu ilmajaam —28,4 kraadiga. Äärmused sündisid kella nelja ja kaheksa vahel hommikul.

Samal ajal oli kõige soojem Sõrves, kus ilmajaam fikseeriks madalaimaks õhutemperatuuriks —13,8 kraadi. Pisut enam külmatunnet lisas sel ajal keskmise kiirusega neli ja pool meetrit sekundis puhuv tuul. EMHI arvutuste põhjal tähendab see —20 kraadi väärt külma.

Jõgeva külmatipu sünni ajal puhus tuul keskmise kiirusega pisut üle poole meetri sekundis. EMHI kalkulatsioonide järgi on 30,6-kraadine külm siis tunnetatav 34-kraadise pakasena.

Viljandi ilmajaam mõõtis kella seitsme ja kaheksa vahel miinimumiks —25,4 kraadi, mis koos keskmise tuulekiirusega 0,4 meetrit sekundis andis tunda —29 kraadina.
Külli Loodla lisas, et lumepinnal mõõtis minimaal­se õhutemperatuuri Türi ilmajaam: —32,8 kraadi.

Eesti absoluutne külmarekord pärineb Jõgevalt: 1940. aasta 17. jaanuaril mõõtis ilmajaam seal —43,5 kraadi.

Viimati langes õhutemperatuur Eestis alla neljakümne pakasepügala 1978. aasta kahel viimasel päeval, tipnedes 30. detsembril Narvas —42,6 kraadiga. Lumepinnal muutus piir üsna hiljuti: 2003. aasta 11. jaanuaril pani Jõgeva ilmajaam hooaja miinimumina kirja —42 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles