Kaheksa truppi näitab ennast

Liisa Kaha
, teatrisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilves-Teatteri kasutab füüsilist eneseväljendust ja liikumist, et käsitleda inimese vastupidavust ja jõudu.
Ilves-Teatteri kasutab füüsilist eneseväljendust ja liikumist, et käsitleda inimese vastupidavust ja jõudu. Foto: Ilves-Teatteri

18.—20. veebruarini peetakse Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias üheksandad tudengite teatripäevad. Tänavu on osalejaid juba üle saja.

Festivali eestvedaja, energiline ja rõõmsameelne Hannele Känd on peakorraldaja ametis olnud juba mitu aastat.

Hannele Känd, üks trupp, Ilves-Teatteri tuleb Soomest. Mida tead nendest rääkida?

Ilves-Teatteri on Helsingi trupp, kelle valis Soomet esindama riigi tudengiteatrite liit. Rühmatööna sündinud lavastus «Vahva» tähendab eesti keeles «Tugev». Lavastus on tantsuline ja sõnadeta ning noored ütlevad, et see ei anna vastuseid, vaid elab ja imestab elu üle.

Olid üle-eelmisel aasta Šotimaal, kus tegelesid mängulise teatriga. Eelmisel aastal juhendasid ka ise Viljandis teatripäevadest osa võtnud näitetruppi. Mida Šotimaa kogemus sulle mängulise teatri kohta juurde andis?

See andis mulle kõike! Kuigi teater meeldib mulle, ei olnud ma varem kunagi tegelnud draamavõtetega. See, millega Šotimaal tegelesin, ei olnud päris teater, pigem õpetasin lastele draamamänge ja -oskusi.

Õppisin laste kõrvalt, kuidas õpituba ja draamatundi üles ehitada ning mismoodi neid oskusi mängude ja harjutuste kaudu esile tuua. Teha seda inglise keeles oli mulle suur proovikivi, aga tulin toime.

Kogemusi sain meeletult, alates sellest, et suudan nüüd lastega paremini suhelda, ja lõpetades sellega, et oskan ise lõbusalt aega veeta. Kui on vaja festivalil inimesi ärgitada, on mul hunnik mänge, millega neid motiveerida. Kaks aastat tagasi korraldasin õpitoa «Kuidas viie minutiga karakterit luua». See õpetab spontaansust.

Sel aastal korraldad teatripäevi lõputööna. Kevadel lõpetad kultuuriakadeemia kultuurikorralduse eriala, seega jäävad tänavused teatripäevad sul vist viimasteks?

Ma loodan, et ei jää, sest on näha, et inimesed, kes on varem teatripäevi teinud, tulevad siia tagasi. Näiteks Vilja Volmer, kes on nende juures olnud esimesest festivalist kuuendani, viibis paar aastat lapsepuhkusel ja on nüüd taas meie tiimis.

Jään Viljandisse ka järgmisel aastal ja loodan, et mul on võimalus selle festivali juures olla. Ma ei taha sellest päris ilma jääda. Järgmisel aastal tuleb kümnes. Siis võiksid kõik varasemad korraldajad ka abiks olla.

Mida huvitavat üheksandad teatripäevad veel toovad?

Viimastel aastatel on lisandunud mitu uut truppi, kes on pälvinud publiku lemmiku tiitli, näiteks Altermanni näitemängutrupp Tartust.

Sel aastal on meil kaks uut osalejat — improgrupp JAA! Tallinnast ning Eesti lennu­akadeemia tudengid.

Festival sai loodud selleks, et tõsta tudengiteatrite taset ning populariseerida harrastusteatrite tegevust üliõpilaste hulgas. Tundub, et kümnendi jooksul on see õnnestunud: vanu tegijaid näeb tuntud headuses ning uued üllatavad mõnusate lahenduste ja improvisatsiooniga.

Festivalil on mõnus õhkkond, juba ainuüksi seepärast, et meid on nii palju. Tänavu tuleb osalejaid pisut üle saja!

Koostöö Soomega juba sujub. Loodetavasti hakkame rohkem suhtlema ka teiste riikide tudengitruppidega. Nimelt tuleb siia Valgevene delegatsioon, kes enne festivali mängib Tartus lavastust «Emigrandid».

Mida uut võiks tuua järgmisel aastal juubelifestival?

Täpseid plaane on raske öelda, aga see on tõesti tähtis sündmus. Loodame teha festivali pikemaks: reede õhtu asemel alustaksime juba päeval.

Niiviisi saab esineda rohkem truppe ning see võimaldab ehk vastu võtta ka uusi väliskülalisi. Kindlasti vaatame kümnele aastale tagasi — näiteks fotonäitusega.

TEATER

18.—20. veebruarini kestavad Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias üheksandad rahvusvahelised tudengite teatripäevad.

• Festivalist võtab osa kaheksa Eesti ja Soome tudengiteatrit. Üles astuvad T-Teater, improgrupp JAA!, Tallinna ülikooli tudengiteater Üllar, Tartu Üliõpilasteater, Altermanni teatritrupp ja Eesti lennuakadeemia tudengid Tartust. Pärnust tuleb teatripäevadele tudengite kollektiiv K-äng2. Rahvusvahelist mõõdet lisab Helsingi Ilves-Teatteri.
• Ühte päeva mahub keskmiselt kolm etendust, mis antakse enamasti kultuuriakadeemia mustas saalis. Korraldajad lubavad, et mõni improvisatsioonietendus leiab aset ka kooli ümbruse tänavatel, et festivalist saaks osa suurem arv viljandlasi.
• Osavõtjatel on võimalik kaasa teha õpitubades, näiteks foorumteatri- ja kõne ning improvisatsiooniliste mängude ja harjutuste õpitoas.
Allikas: mittetulundusühing Kultuur aitab hingata

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles