Erakorraline abi põllumeestele ei leidnud parlamendis toetust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjakasvatajad on juba mõnda aega piimatootmisele peale maksnud.
Karjakasvatajad on juba mõnda aega piimatootmisele peale maksnud. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Riigikogu lükkas tagasi Vabaerakonna algatatud otsuse eelnõu, millega valitsusele tehakse ettepanek maksta kriisis vaevlevale piimandus- ja seakasvatussektorile erakorralist abi.

Vabaerakonna fraktsiooni liige Artur Talvik selgitas, et eelmisel nädalal maaelukomisjonis tutvustatud uuring näitab, et Eesti põllumehed on oma Läti, Leedu ja Poola kolleegidega võrreldes tunduvalt kehvemates konkurentsitingimustes. Toetuste puhul on Eesti enda panus palju väiksem kui naabermaade oma. Üleminekutoetuste maksmise õigust me ei kasutanud. Ebavõrdsete konkurentsitingimuste kõrval kimbutavad piimandust ja seakasvatust ka madal hind ja ekspordiprobleemid.

Artur Talvik
Artur Talvik Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Väga kahju, et Eesti valitsus ei toeta raskel hetkel omasid,» ütles Artur Talvik.

Tema sõnul on lisaeelarves planeeritud kolm miljonit eurot selgelt ebapiisav abiraha, mille puhul peavad põllumehed reaalseid ülekandeid ootama järgmise aasta sügiseni.

«Eelnõuga tahtsime anda maksimaalse abi 8,3 miljoni euro ulatuses ehk 5,3 miljonit lisaeelarvele täienduseks ning et põllumehed saaksid selle abi kohe, sest nii saab taastada väikeste ja keskmiste farmide konkurentsivõimet. Arusaamatuks jäi see, et hääletamise hetkel puudus saalist koalitsioon. Probleemi mõõtudest vist saadakse aru, kuid otsustamise hetkel minnakse peitu,» rääkis maaelukomisjoni liige Talvik.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles