Tulekera põhjus oli päikesepeegeldus

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonpilved on joone- ja ribakujulised pilved, mis on mõnikord lühemad, teinekord ulatuvad aga üle kogu taeva. Seda tüüpi pilved võivad aja jooksul katta terve taevalaotuse või suure osa sellest.
Joonpilved on joone- ja ribakujulised pilved, mis on mõnikord lühemad, teinekord ulatuvad aga üle kogu taeva. Seda tüüpi pilved võivad aja jooksul katta terve taevalaotuse või suure osa sellest. Foto: Jüri Kamenik

20. oktoobri õhtul Viljandi kohal filmitud ja palju vastukaja tekitanud kummaline nähtus oli asjatundjate kinnitusel tükike lennuki kondensjälge ehk joonpilv, mida valgustas loojuv päike.

Tartu ülikooli loodusgeograafia doktorant Jüri Kamenik selgitas, et kondensjäljed on inimtekkelised pilved. «Need tekivad õhusõiduki mootoritest pärineva veeauru tõttu või siis väikese rõhulanguse tõttu, mille tekitavad õhuvoolud õhusõiduki propelleri ja tiibade ümbruses. Õhutemperatuur veidi langeb ja veeaurust praktiliselt küllastunud õhus sellest kondensatsiooniks piisab,» selgitas Kamenik.

Ta lausus, et üle pika aja lagunes antitsükloniga seotud inversioon ja hajusid sellega seotud pilved, sest tuul tugevnes, ja selge ilm võimaldas vaadelda kõrgemaid nähtusi nagu ka kõnealune salapärane tulejutt, mida peeti nii meteoriidiks, meteooriks, boliidiks, asteroidiks kui rõngasstruktuuri plahvatuseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles