Vaba hingega pidu haaras kaasa

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba hingega pidu kisub jalad maast lahti ning tegelikult ei ole aastaaeg pidutsemist kunagi seganud.
Vaba hingega pidu kisub jalad maast lahti ning tegelikult ei ole aastaaeg pidutsemist kunagi seganud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi talvine tantsupidu «Tuhast tulisem!» tõi laupäeval Vabaduse platsile parajate miinuskraadidega talveilmas jalga keerutama tuhatkond tantsijat.

Suures ühistantsimises lõid kaasa mitmes vanuses tantsijad Eesti eri paigust. Kohal olid ka välisesinejad Soomest. Peo kõige kaugemad külalised olid kutsutud Jordaaniast, kuid nende kohalejõudmine takerdus viisaküsimustesse.

Nautimiseks mõeldud pidu

Peale suure ühistantsimise mahtusid peopäevade sisse laulumängude pärimushommik, soome tantsude õpituba, Tallinna huvikeskuse Kullo tantsuansambli Sõleke kontsert ja laupäevaõhtune simman.

«Pidu läks kindlasti korda,» oli peakorraldaja Vaike Rajaste rahul. «Kuigi kõige kaugemad külalised jäid saabumata, saime kenasti hakkama. Mulle meeldis väga see, kui üks oma rühmaga peol osalenud Pärnumaa õpetaja tuli minu juurde ja ütles: «Teil on nii vaba hingega pidu!»»

Rajaste jutu järgi on eestlastele liikumistahe kaasa antud ning pidu nautisid ja elasid sellele kaasa kõik osalised.

Korraldajate sekka kuuluva Rannar Raba ütlemist mööda polnud kahtlust, et tuleb taas üks tore talvepidu, sest tantsurahvas on olemuselt positiivne, osavõtlik ja energiline. «Kui juba kord kokku tullakse, võetakse sündmusest maksimum ja nii ka läks,» lausus ta. «Ilm soosis meid ning kõik, kellega õhtul muljeid vahetasin, olid kogetuga väga rahul.»

Vaike Rajaste sõnul tuleb mõelda, kuidas 13 korda peetud peoga edasi minna ning mida sinna lisada, et osalejatel püsiks huvi ning soov tagasi tulla.

Eri vormid

«Me oleme laupäevasesse põhipäeva suutnud mahutada eri rahvatantsu vorme ja see on ennast täielikult õigustanud,» rääkis ta. «Mõelda tuleks aga näiteks sellele, et kui pakume osalistele pärast Mulgi putru, siis ei peaks nad seda väljas külma ja tuule käes sööma.»

Peakorraldaja avaldas heameelt selle üle, et talvistele pidudele on tulnud juurde õppimise moment ning tänavu lisandus pärimushommik, mis haakus ülejäänuga suurepäraselt. «Nii tuleb igal aastal midagi huvitavat juurde.»

Peakorraldajale oli peo haripunkt laupäevaõhtune simman koos tantsurühma Vabajalg esinemisega.

«Sellist publiku vastuvõttu polnud ma varem näinud,» kinnitas Rajaste. «Oli võimas, kuidas Vabajala tantsijad publikust innustust ja hoogu juurde said.»

Järgmise talvise tantsupeo täpsed kuupäevad saavad selgeks suvel.

PIDU

Talvist tantsupidu peeti 10.—12. veebruarini.
• See oli pühendatud 85 aasta möödumisele esimese eesti rahvatantsude raamatu ilmumisest.
• 1926. aastal trükivalgust näinud «Eesti rahvatantsud» kätkes endas suurt osa Anna Raudkatsi kogutud ja soveldatud ehk ümber töötatud tantsudest.
• Kõik talvise tantsupeo ettevõtmised on nii osalejatele kui vaatajatele tasuta.
Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles