Tiit Pääsuke: Heimtali muuseum sobib selleks segadikuks

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõikustänupühal maaliti Heimtalis Tiit Pääsukese juhendamisel.
Lõikustänupühal maaliti Heimtalis Tiit Pääsukese juhendamisel. Foto: Anna Liisa Regensperger

Oma näituse tutvustuseks saatis Tiit Pääsuke Anu Rauale järgmise teksti.

«Olen oma näitustel, neid on olnud viiekümne ringis, kodu- ja välismaal, alati välja pannud lõpetatud ja hoolikalt viimistletud suuri maale. Eriti noorpõlves. Aja jooksul on maalimislaad muutunud lahtisemaks, pintslitöö visandlikumaks, vabamaks, nii-öelda hooletumaks. Järjest vähem jääb minust järele eeltöid, kavandamine toimub peas ja lõuendil.

Nüüd siis, esimest korda, näitan kavandeid, visandeid, väikesi etüüde, lõpetamata maale. Kuigi, sellest peale, kus ma hakkasin kasutama akrüülvärve, teen ma kõik eeltöö, kompositsiooni- ja värviotsingud samal lõuendil, nii et maali ettevalmistusest enam mingit jälge järele ei jää, kõik mattub paksu värvikihi alla. Aegamööda on kasvanud ka oskus värvidele oma koht leida maalimise käigus. Ja ehk näitab kavandite vähesus sedagi, et ma ei ole kunagi armastanud kompositsiooni ja värvide lõplikku kaalutlemist, kõik sünnib pildi pinnal improvisatsioonina ja inimlik on, kui kõik ongi vähe nihkes. Nagu elus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles