Siider voolab, veinijõgedeni läheb veel aega

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Viinapuu talu peremees Mikk Lõõbas tõdeb, et suurema saagini kulub veel mitu aastat.
Viinapuu talu peremees Mikk Lõõbas tõdeb, et suurema saagini kulub veel mitu aastat. Foto: Elmo Riig

​Kaks aastat tagasi ületas Võrtsjärve-äärne Viinapuu talu uudisekünnise sellega, et istutas  kahele hektarile 5000 viinamarjataime, millega kerkis selle kultuuri alal Eesti suurimaks. Ehkki vahepeal on olnud tagasilööke, ei ole toona väljaöeldud ambitsioonikatest veinitootmise plaanidest loobutud. 

Kui Sakala septembri lõpu päikeselisel päeval Viinapuu tallu jõuab, valmistab peremees Mikk Lõõbas õunamahla. Nagu me temalt kuuleme, sünnib sellest kääritamise järel siider. 

Veinimajas valmib suurtes roostevabades kääritusnõudes sadu liitreid mustasõstraveini, siidrit tehakse sama palju. Nii katsetades loodab Viinapuu talu astuda lähemale oma unistusele, plaanile toota ja turustada aastas ligikaudu 15 000 liitrit veini. 

Tagasi üles