Põltsamaa vaeb ühinemise mõtteid

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurimad muudatused hariduspõllul toimuvad sel sügisel Põltsamaa vallas
Suurimad muudatused hariduspõllul toimuvad sel sügisel Põltsamaa vallas Foto: Elmo Riig / Sakala

Põltsamaa linn ja vald plaanivad riigikogu valimiste ajal küsida oma elanikelt, kas kaks omavalitsust peaksid ühinema või jätkama omaette.


Põltsamaa linnavolikogu esimees Margi Ein tõdes, et ühinemisteemat on vaetud juba aastaid, see on kõneaineks olnud mitme volikogu koosseisu ajal.

«Elanike eelistused on olnud erinevad,» nentis ta. «Üks arvab, et peab tingimata ühinema, teise arvates ei tule see kõne allagi, mõni on kahevahel. Milline seisukoht on ülekaalus, seda ei oska öelda.»

Vajalikud eeltööd

Kui rahva arvamus on selgunud, järgnevad Margi Eini sõnul uuringud ja analüüsid ning seejärel langetavad volikogud ühinemise asjus otsuse. «Ega see päris nii ka ei käi, et paneme aga kaks vaest kokku ja olemegi rikkad,» tähendas Margi Ein.

Põltsamaa vallavolikogu esimees Liia Lust tõdes, et kahe omavalitsuse ühinemine on kõneaineks olnud aastaid.

«Mis puutub plaanitavasse rahvaküsitlusse, siis tegelikult ma ei oskagi öelda, kas me puhttehniliselt jõuame asjaajamisega valimiste päevaks valmis,» lausus ta. «Aga see ei tähenda, et rahvaküsitlus üldse ära jääks. Ei, see tuleb kindlasti.»

Lust rääkis, et napi poole­saja vallaelanikuga rahvakoosolekutel on jäänud peale ühinemise vastu olevate inimeste seisukoht. «Aga et asi selgeks saada, ongi tarvis rahvaküsitlust,» nentis ta.

Ühinemisküsimus kerkis üles mullu oktoobris, kui Põltsamaa linnavolikogu algatas maakonna haldusterritoriaalse korralduse muutmise ning tegi ühinemisettepaneku nii Põltsamaa kui Pajusi vallale.

Pajusi loobus

Pajusi vallavolikogu arutas ettepanekut järgmisel kuul ja andis eitava vastuse. Seejärel otsustas ka Põltsamaa vallavolikogu ühinemisettepanekust ära öelda, küll aga nõustus ta linna ja valla haldusterritoriaalse korralduse muutmise algatamise ning ühinemisläbirääkimiste alustamisega.

Põltsamaa linnavalitsuse teatel korraldasid linn ja vald mitu rahvakoosolekut, kus pooldati elanike arvamuse väljaselgitamiseks rahvaküsitlust riigikogu valimiste päeval.

Linn ja vald moodustavad kahe omavalitsuse võimaliku ühinemise elluviimiseks kuueliikmelise töörühma.

ELANIKUD

Kahe omavalitsuse elanike arv jääb alla 9000.
• 1. jaanuaril elas Põltsamaa linnas 4638 ja vallas 4045 inimest.
• Ühinemisest loobunud Pajusi vallas oli 1402 elanikku.
Allikas: Põltsamaa linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles