Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Egiptuse välisminister hoiatab rahvast

Egiptuse välisminister Ahmed Aboul Gheit esines sel nädalal juba teise varjatud ähvardusega, et sõjavägi võtab protestide jätkumise korral juhtimise enda kätte.
Kardetakse, et meeleavalduste laienedes ja streikideks paisudes võib tekkida uus vastasseis.

Aboul Gheit ütles telekanalile Al-Arabiya: «Kui seiklejad reformiprotsessi üle võtavad, on sõjavägi kohustatud kaitsma põhiseadust ja riiklikku julgeolekut... ja me leiame end väga tõsisest olukorrast.»
 

Poola riigijuhid ei tohi üheskoos lennata

Poola parlament kehtestas uue korra, lähtudes mullu Venemaal Smolenski lähedal toimunud katastroofist, milles hukkusid president Lech Kaczynski ning riigi poliitiline, sõjaväeline ja ärieliit.

Mõlema parlamendikoja, presidendi administratsiooni ja valitsuskantselei heakskiidu saanud reeglite järgi ei tohi riigi neli kõrgemat ametiisikut, president, peaminister, senati spiiker ja seimi spiiker mingitel asjaoludel lennata ühes lennukis.

Samuti on neil keelatud lennata samas lennukis armeejuhtide, valitsusliikmete ja rahvusliku julgeoleku nõukogu liikmetega.
 

Lekked ähvardavad WikiLeaksi juhti ennast

WikiLeaksi juhi ja asutaja Julian Assange’i isik satub soovimatult rambivalgusesse, sest tema endine liitlane on otsustanud paljastada oma tööandja tõelise palge.

WikiLeaksi peaprogrammeerija ja pressiesindajana tegutsenud Daniel Domscheit-Berg avaldab täna 16 riigis raamatu «Inside WikiLeaks», milles väidab, et kaootiline WikiLeaks ei suuda oma allikaid kaitsta, Assange põeb suurusehullustust ja talle on võim pähe löönud.

Domscheit-Berg lahkus koos mitme teisega septembris WikiLeaksist, kurtes Assange’i autokraatliku käitumise üle ja väites, et avatuse nimel ristiretkele läinud organisatsioon muutub üha suletumaks ja salatsevamaks.

«Raamat räägib ajast, mille veetsin WikiLeaksis, selle arengu tõusudest ja mõõnadest. See jutustab palju positiivseid lugusid, aga teeb seal toimunu kohta ka väga avameelset kriitikat,» ütles sakslane Domscheit-Berg. «Kui Julian otsustas minu lahkumisega seotud seiku avalikult moonutada ning hakkas mind pooltõdede ja valedega diskrediteerima, otsustasin faktid päevavalgele tuua.»

Domscheit-Berg lõi pärast WikiLeaksist lahkumist võistleva lekitaja OpenLeaks, mis peaks varsti tööd alustama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles