Elustati neljakümne aasta tagune suusamatk

Peeter Rahnel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimene Mulgi suusamaraton korraldati mullu, tähistamaks neljakümne aasta tagust suurt suusamatka. Toona suusatas 72 inimest Abjast Kullale, Indule, Mäkistesse, Pööglesse, Abja mõisa ja tagasi Apja.

Mulgi maratoni eestvedaja oli Vello Akel, kes kuulus ka 1970. aastal aset leidnud suusamatka korraldajate hulka. Tunamullu suvel oma arhiivi korrastades oli ta leidnud toonase suusasõidu kuulutuse, osavõtjate nimekirja ja käiseembleemi matriitsi. Ta käis maratoni korraldamise mõtte välja ning sellega tulid kaasa Jüri Ojamaa ja Leo Liiber, kes oli toona abituriendina maratonmatkal osalenud.

Leo Liiber meenutas, kuidas 1970. aastal suusarada tehti: «Käisin siis Abja keskkooli viimases klassis ja olin ka rada sisse sõtkumas. Meid pandi eelmisel päeval Abja sovhoosi lahtisesse veoauto kasti. Iga kilomeetri järel tõsteti poisid ja tüdrukud kastist välja ning anti neile ette rajalõik, mis tuli sisse sõtkuda. Kepijälgede rajad sõtkuti veel omakorda ühe suusaga sisse. Vello Akel tookordse organiseerijana tuletas mulle meelde, et rada sai 50-meetrise nööriga üle mõõdetud.»

Ettevalmistused läksid täistuuril lahti mullu jaanuaris, kui asjasse pühendati Abja vallavanem Peeter Rahnel. Esimene Mulgi maraton sai teoks 27. veebruaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles