Päevaintervjuu: Raamatukogu seab 100 aastat näitusteks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evi Murdla
Evi Murdla Foto: Elmo Riig

Viljandi raamatukogu sai 2. veebruaril 100-aastaseks ja lugejatel on juba nädal aega olnud võimalik vaadata kogu esimesi aastaid tutvustavat näitust.

Raamatukogu direktor Evi Murdla, miks peegeldab see näitus ainult päris algust ja paarikümmet aastat?

Kogu materjal lihtsalt ei mahuks väiksele pinnale. Nagu kõik algused, on ka Viljandi  raamatukogu algus minu arvates huvitav.

Vanim trükitud teade lugemisringi tegevuse kohta on 17. maist 1910, kui «Viljandi Teatajas» oli juttu ringi liikmeks astumise võimalusest. Raamatukogu tegelikuks alguseks peavad Aleksander Sibul ja Eduard Schönberg 2. veebruari 1911, mil kogust sai süstematiseeritud raamatukogu.

Aleksander Sibul tegutses ajakirjanikuna, hiljem sai temast Tallinna keskraamatukogu direktor. Eduard Schönberg oli eriti ärksameelne õpetaja. Neil kahel mehel oli plaanis ka teine lugemisring Kantremaal, kuid sellest ei saanud siis asja.

Raamatukogu esimene asukoht oli Tähe kino ruumides karskusseltsi Vabadus tiiva all.

Mis 2. veebruaril muutus?

Süstematiseeritud raamatukogu polnud enam kuhi raamatuid ja lugemisringi liikmete arv kasvas jõudsalt. 1911. aasta augustiks oli liikmeid juba 66, nad kõik maksid liikmemaksuna rubla aastas.

Praegune näitus peegeldab toonaseid ajakilde ning väljas on protokolliraamat, fotod ja käsikirjad. Järgmise paneme välja ilmselt märtsi lõpul.

Mida te järgmisele näitusele panete?

Raamatukogu muutus avalikuks 1922. aastal Viljandi rahvaülikoolide seltsi algatusel. Väljapaneku koostame ajajärgust 1920—1940.

Omaette näitused koostame veel sõjaajast 1950. aastani, aastatest 1950—1970 ja 1970—1990. Näituste seeria lõpetame kahekümne viimase aastaga ja juubeliüritused tipnevad 25. novembril. Siis korraldame konverentsi ja selleks ajaks valmib ka kogumik.

Raamatukogus korraldatakse iga päev midagi huvitavat. Eile õhtul näiteks oli pisipõnnide pooltund.

See klubi on meil tegutsenud edukalt juba mõnda aega. Kogunevad emad koos kahe-kolmeaastaste lastega. Seal loetakse, lauldakse ja mängitakse, klubi tegevust korraldab Lea Taalimäe. Tore, et noored vanemad on selle võimaluse kätte leidnud. Viimasele klubi kogunemisele tuli kaheksa ema. Järgmine on ületuleval nädalal.

Korraldame lastele üritusi vanust arvestades. Kord kuus on perehommik, mida aitavad sisustada kultuuriakadeemia tudengid. Väikeste sõprade meisterdamisklubi käib koos aga peaaegu iga nädal.

Meie lastekirjanduse osakonda on nimetatud eriti lastesõbralikuks, seal korraldatakse palju üritusi. Kogemused näitavad, et inimene tuleb raamatu juurde viia väga vara, võimalikult noores eas. Siis võib kindel olla, et temast saab raamatusõber.

Korraldame järjepanu raamatu- ja kunstinäitusi ning mitmesuguseid kohtumisi, samuti tähistame tähtpäevi. Meie lugejad võtavad neist agaralt osa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles