Varsti ootab ees uus rahvaloendus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statistikaameti andmeil näitas eelmine, 2000. aasta loendus, et tolle aasta algul elas Eestis 1 372 071 inimest.
Statistikaameti andmeil näitas eelmine, 2000. aasta loendus, et tolle aasta algul elas Eestis 1 372 071 inimest. Foto: Andres Ehrenpreis («Postimees»)

Statistikaamet kuulutas välja riigihanke, et osta tulevase rahvaloenduse tarvis 2332 sülearvutit.

Amet märgib, et Eesti rahvaloenduste 130-aastases ajaloos on kätte jõudnud paberivaba järk: paberankeedid jäävad minevikku.

Statistikaameti statistika süsteemide talituse juhataja Rain Haviko nentis, et aasta lõpul algav rahvaloendus on tehniliselt uuel tasemel.

«Peale selle, et Eesti alalised elanikud saavad internetis ise enda kohta küsimustiku täita, oleme ka tavapärase küsitluse puhul loobunud paberankeete kasutamast,» lausus ta.

Kui 2000. aasta rahva ja eluruumide loendusel märkisid loendajad elanike antud vastused paberküsimustikku, mis hiljem skänniti, siis 2011. aastal sisestavad nad vastused otse sülearvutisse, kust need edastatakse turvakanalite kaudu statistikaameti serveritesse. Paberankeete kasutatakse üksnes varuvariandina, kui arvutiga küsitleda pole mingil põhjusel võimalik.

«See muudab protsessi turvalisemaks ja andmete töötlemise kiiremaks,» märkis Haviko. «Sülearvutile esitatavad nõuded peavad tagama, et rahvaloendajal oleks võimalikult mugav töötada.»

Näiteks ei tohi arvuti kaaluda rohkem kui 2,4 kilo ning selle aku peab tehase andmetel kestma vähemalt kaheksa tundi. Ette on antud ka ekraani suurus ja garantii kestus.

Statistikaameti andmete järgi on sülearvutite hanke eeldatav maht ligi 1,2 miljonit eurot.

Hangitud arvuteid hakatakse kasutama järgmise aasta veebruaris, kui algab rahva ja eluruumide küsitlusloendus. Pärast seda leiavad need rakendamist riigiasutustes.

AJAKAVA
Eestis korraldatakse rahvaloendus 2011. aasta 31. detsembrist järgmise aasta 31. märtsini.
• Esimese kuu jooksul on kavas elektrooniline rahvaloendus ehk e-loendus, mille ajal Eesti alalised elanikud saavad vastata küsimustikule internetis.
• Neid, kes e-loendusel ei osale, külastavad tuleva aasta 16. veebruarist 31. märtsini rahvaloendajad.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles