Range taimetoitlus kipub tervist rikkuma

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Range taimetoitlus ehk lihast ja muudest loomsetest toiduainetest loobumine võib suurendada trombide tekkimise ning veresoonte lupjumise ohtu, mis omakorda võivad põhjustada südameatakki ja ajurabandust.

Sellisele järeldusele on jõutud, analüüsides kümneid viimase 30 aasta jooksul taimetoitluse biokeemia kohta avaldatud artikleid. Tulemuste kokkuvõte ilmus Ameerika keemiaühingu kaks korda kuus väljaantavas ajakirjas «Journal of Agricultural and Food Chemistry», vahendas kliinik.ee «Medical Newsi».

Artikli järgi on liha tarbivatel inimestel südame- ja veresoonkonnahaiguste risk märksa suurem kui taimetoitlastel. Ent ka taimetoitlased ei pruugi seda laadi tervisehädade eest kaitstud olla: nende söögisedelis jääb vajaka tähtsaid toitaineid, näiteks rauda, tsinki, B12-vitamiini ja oomega-3 rasvhappeid.

Kuigi mitmekesine ja tasakaalustatud taimetoit võib sisaldada piisavalt valku, napib selles rasvhappeid. Seetõttu on taimetoitlaste vere homotsüsteiinitase kõrgem ja HDL-i ehk hea kolesterooli tase lihasööjate omast madalam. Mõlemad näitajad kuuluvad südamehaiguste riskitegurite hulka.

Nendest teadusavastustest lähtudes peaksid nii leebemaid kui rangemaid toitumispõhimõtteid järgivad taimetoitlased mõtlema, kuidas suurendada oma toidusedelis oomega-3 rasvhapete ja B12-vitamiini kogust, sest need aitavad eelmainitud ohte vähendada.

Oomega-3 rasvhappeid leidub eriti ohtralt lõhes ja muudes rasvastes kalades, Kreeka pähklites ja teisteski pähklisortides. B12-vitamiini on mereandides, munades ja sellega rikastatud piimas ning toidulisandites.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles