Riik plaanib tõkestada läkaköha levikut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaalministeerium tahab hakata vaktsineerima 15—17-aastaseid noori läkaköha vastu, sest viimastel aastatel on sellesse haigusesse nakatumine pidevalt suurenenud.

Kehtiva kava järgi vaktsineeritakse läkaköha vastu kolmekuiseid kuni seitsmeaastaseid lapsi. Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile immuniseerimiskava muutmise eelnõu, mille järgi 15—17-aastastele tehakse läkaköha vastu lisavaktsineerimine.

Viimastel aastatel on läkaköhasse haigestumine suurenenud, samuti on nimetatud tõbi hakanud rohkem levima vanemate inimeste seas. Kui 1999. aastal oli sellessse haigestunute keskmine vanus Eestis 8,6 aastat, siis 2009. aastal 20,9 aastat.

Läkaköhavastase vaktsineerimise järel tekkinud immuunsus ei kesta kogu elu. Praegu manustavad arstid lastele viis läkaköhavaktsiini annust: esimese kolmekuustele ning viimase kuue-seitsme aasta vanustele. Immuunsus ei pruugi kesta üle seitsme aasta, seetõttu peab sotsiaalministeerium vajalikuks vaktsineerida taas läkaköha vastu noorukeid, et pidurdada haiguse levikut.

Noorukite kaitsepookimine läheb aastas hinnanguliselt maksma 272 500 eurot. Sotsiaalministeeriumi tänavuses eelarves on selleks kuluv raha ette nähtud.

Läkaköha vastu hakati Eestis lapsi vaktsineerima 1957. aastal, misjärel haigestumine vähenes.

Kui enne vaktsineerimist jäi Eestis läkaköhasse aastas tuhandest elanikust üle saja, siis aastatel 1972—1981 oli tuhande elaniku kohta haigusjuhtusid 3,8.

Enne kaitsepookimist oli väikelaste läkaköhasse suremus umbes üks protsent. Viimane läkaköhast tingitud surmajuhtum oli Eestis 2007. aastal, kui suri ühekuune vaktsineerimata laps perekonnast, kus varem oli haigestunud kaks liiget.

Läkaköha on äge hingamisteede nakkushaigus, mida iseloomustavad nädalaid ja isegi kuid kestvad köhahood. Haigus võib tüsistuda ägeda hingamispuudulikkuse või kopsupõletikuga.

HAIGED
Viimastel aastatel on läkaköhasse haigestumine pidevalt suurenenud.
• Saja tuhande elaniku kohta registreeriti 2008. aastal 36,2 juhtu, 2009. aastal oli neid 46,9 ning mullu 96,6.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles