Kolonel maeti aupaukude ja vihmavalingute saatel (1)

Kristi Ilves
, Mulgi uudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastakümneid tagasi teadmata kohta maetud Juhan Purga säilmed leiti tänavu üles ning sängitati Tarvastu kalmistule.
Aastakümneid tagasi teadmata kohta maetud Juhan Purga säilmed leiti tänavu üles ning sängitati Tarvastu kalmistule. Foto: Kristi Ilves

Täna keskpäeval maeti aupaukude ja vihmavalingute saatel Tarvastu kalmistule suvel Tarvastu valla Tõnismäe talu sauna juurest väljakaevatud kolonelleitnant Juhan Purga säilmed.

Tarvastu vallast pärit Purga osales Esimeses maailmasõjas, pälvides selle eest Vene Püha Anna ordeni IV klassi. Vabadussõja ajal võttis ta osa lahingutest Punaarmee vastu ja sai haavata. Eesti Vabariigi valitsus annetas talle lahingutes näidatud vapruse eest Vabadusristi II liigi 3. järgu.

Nõukogude ajal elas Purga metsavennaelu Pärnumaal ja Tarvastu kandis. 1949. aastal läks ta Tõnismäe talu saunas vabasurma.

Kolonelleitnant Juhan Purga matmiskoht oli aastakümneid teadmata. Rahvalt tulnud vihjete järgi üritati seda eelmisest sügisest alates leida kolmel korral.  Tänavu 20. juunil saatis otsinguid viimaks edu.

Viljandi muuseumi direktor ja raamatu «Eesti Vabaduse Risti kavalerid» koostaja Jaak Pihlaku sõnul oli veel tänavu veebruaris teadmata 92 Eesti kodanikust Vabadusristi kavaleri saatus, nende hulgas Juhan Purga oma. «Praeguseks pole endiselt andmeid 90 kohta,» lisas Pihlak.

Ümbermatmisel oli väljas vahipataljoni auvahtkond. Kohal olid sõjamuuseumi direktor Hellar Lill, Viljandimaa muinsuskaitse ühenduse esimees Jaak Pihlak, Kaitseliidu Sakala maleva pealik Ahto Alas, sõjahaudade uurija Arnold Unt ning kaitseministeeriumi, Kaitseliidu ja endiste metsavendade liidu esindajad. Teiste seas asetasid kalmule lilli Tarvastu valla ja kodutütarde esindajad. Kohal viibisid Juhan Purga sugulased, neist lähim tema õetütar Evi Heamäe.

Matuseteenistuse viis läbi Kaitseliidu Sakala maleva kaplan Peeter Parts.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles