Talvine tantsupidu kasvab lumepallina

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peo kulminatsiooniks on suur ühistantsimine Vabaduse platsil.
Peo kulminatsiooniks on suur ühistantsimine Vabaduse platsil. Foto: Maarja Möldre

Täna õhtul avatakse Viljandi pärimusmuusika aidas peoga XIII Viljandi talvine tantsupidu, mis kannab pealkirja «Tuhast tulisem!».

Kuigi peole registreerumine pole veel lõppenud, võib korraldajate kinnitusel öelda, et huvi on suurem kui eelmisel aastal, mil püstitati osalejate rekord.

Peo süda kolis

Pidu on pühendatud 85 aasta möödumisele esimese eesti rahvatantsude raamatu ilmumisest. 1926. aastal trükivalgust näinud «Eesti rahvatantsud» kätkes endas suurt osa Anna Raudkatsi kogutud ja soveldatud ehk ümber töötatud tantsudest, mida on järgmistel aastakümnetel tantsinud sajad rühmad ning millest on inspiratsiooni saanud paljud tantsuloojad.

Eilseks oli end kirja pannud ligi 800 tantsijat ning nende hulka polnud arvutatud välis­esinejaid Lätist ja Soomest. Peo kõige kaugemaid külalisi oodati sel korral Jordaaniast, kuid eile pidid korraldajad tõdema, et nende saabumine on takerdunud bürokraatiasse ja viisaprobleemidesse.

Laupäeval oodatakse Vabaduse platsile suurele ühistantsimisele umbes tuhandet tantsijat Eesti eri paigust. Tänaõhtusel avapeol astuvad üles kohalikud tantsurühmad ja musitseerivad kohalikud muusikud. Ametlikule avamisele eelnevad tantsurühma Vabajalg kontserdid Viljandi maagümnaasiumi, Valuoja põhikooli ja Kaare kooli õpilastele.

«Kui seni on avapidu peetud kultuurimajas, siis nüüd leiab see aset pärimusmuusika aidas,» rääkis üks peo korraldajaid Rannar Raba. «Aidast ongi saanud kogu peo süda ja keskus — seda ka laupäeval, mis on peo põhipäev.»

Õpitoast simmanini

Laupäev algab pärimusmuusika aida väikeses saalis laulumängude pärimushommikuga, mida juhivad Maarja Nuut ja Annika Mändmaa. Keskpäeval on aidas läti ja soome tantsude õpituba ning pärast seda saab osa tantsuansambli Sõleke kontserdist.

«Pidu on kasvanud ja oleme pidanud juba mõtlema sellele, mis saab siis, kui kõik aita ära ei mahu,» lausus Rannar Raba. «Vabaduse platsiga õnneks pole muret, seal veel ruumi jagub, kuid laupäevased õpitoad, kontserdid ja simman on nähtavasti taas puupüsti täis.»

Laupäeval kell 14.30 süüdatakse aida ees peotuli ning sellele järgneb rongkäik läbi Viljandi südalinna Vabaduse platsile, kus kell 15 algabki suur ühistantsimine.

Kaks tundi hiljem kolitakse tagasi aita, kus on simman ansambliga Tuulelõõtsutajad ning vaheajal esinevad tantsijad Lätist ja Soomest.

Kõik talvise tantsupeo ettevõtmised on nii osalejatele kui vaatajatele tasuta.

ARVAMUS

Vaike Rajaste,
pea­korraldaja

Nimeni «Tuhast tulisem!» jõudsid pidu korraldavad tantsurühma Vabajalg mehed Tallinna uute tantsude konkursile sõites. Otsisime tähendusrikast pealkirja, mida saaks mitmeti mõtestada. Näiteks tuletab see meelde tõsiasja, et traditsioonid pole mitte tuha säilitamine, vaid tule hoidmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles