Vapimärgi pälvib nimekas treener

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu suvel käis Meinhard Kirm Tääksi kooli paremate sportlaste tunnustusüritusel. 23. veebruaril võtab ta maavanemalt vastu Viljandimaa vapimärgi.
Mullu suvel käis Meinhard Kirm Tääksi kooli paremate sportlaste tunnustusüritusel. 23. veebruaril võtab ta maavanemalt vastu Viljandimaa vapimärgi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavu saab Viljandimaa tähtsaima autasu Meinhard Kirm, kes on aastakümneid Suure-Jaanis kergejõustikutreenerina rühmanud.

«Aitäh. Aitäh,» ütles Meinhard Kirm, kui autasu määramisest eile «Sakala» vahendusel kuulis. «Hea muidugi, kui meeles peetakse ja usutakse, et ma midagi ikka teinud ka olen. Nähtavasti pole mu elu olnud tühikäik.»

15. jaanuaril tähistas spordimees 80. sünnipäeva.

Võitles Eesti riigi eest

Valiku teinud komisjoni liikme, maasekretär Küllike Küti sõnutsi on Meinhard Kirm nelja aastakümne jooksul, mil ta on Suure-Jaanis spordielu edendanud, pälvinud suure tunnustuse ja lugupidamise.

«Ta on teinud ja võidelnud. Tema puhul pole olnud kõrvalt upitajaid,» lausus Kütt.Ta rõhutas veel, et Meinhard Kirm on olnud noorusest alates Eesti riigi eest võitleja. Tema kandidatuuri üles seadnud Suure-Jaani vallavalitsus kirjutas ettepaneku kaaskirjas, et Kirm kuulus koolinoorte nõukogudevastasesse organisatsiooni Triumviraat ning talle määrati selle eest karistuseks 25 + 5 aastat. Nii tuli tal kolm aastat töötada Siberi vasekaevanduses.

Vangis käinud mehe elu Nõukogude Eestis oli keeruline. Läbi raskuste lõpetas Meinhard Kirm 1960. aastal kehakultuuri- ja spordiõpetajana Tartu ülikooli. Viljandis ta mineviku pärast töökohta ei leidnud ning nii asuski ta 1964. aasta 1. oktoobril tööle Suure-Jaani koolis. Probleemide tõttu asutuse juhtkonnaga oli ta aastatel 1987—1992 ametis Suure-Jaani metsamajandis, ent naasis siis oma tõelise kutsumuse, treeneriameti juurde. Selles jätkas ta 2002. aastani.

Pikaajalise eduka tegevuse eest andis president Lennart Meri talle kümme aastat tagasi Eesti Punase Risti medali.

Õpilased tulevad elus hästi toime

Valla spordi- ja noorsootöönõuniku Mati Adamsoni hinnangul on Meinhard Kirm loonud Suure-Jaani kergejõustikule väga tugeva kandepinna ning juhatanud spordi kaudu õigele teele palju noori. Adamsoni sõnutsi võttis treener oma rühma kõik soovijad, leides igaühele sobiva ala ning tema õpilased on olnud edukad koolinoorte ja hiljem täiskasvanute hulgas. «Nendest on saanud isiksused, kes tulevad elus hästi toime ning on edukad ja õnnelikud,» rõhutas Adamson.

Meinhard Kirmi trump on läbi aegade olnud teivashüpe. Sel alal võistleb ta veteranide hulgas praegugi.

Viljandimaa vapimärgi kandidaadiks oli seatud veel kolm inimest: Karksi seltsielu edendaja Helve Joon, Viljandimaa maadluselu eestvedaja Valdeko Kalma ja üks taasiseseisvunud Eesti omavalitsussüsteemi loojaid Märt Moll.

«Kõik kandidaadid on olnud väga tublid ja igaüks neist oleks vapimärki väärinud,» lausus Küllike Kütt.

ARVAMUS

Mati Adamson,
Suure-Jaani spordi- ja noorsootöönõunik

Meinhard Kirm on väga õige valik. Ta on korrektne ning nõudlik enda ja teiste suhtes. Tänu sellele on ta ladunud neljakümne aasta jooksul Suure-Jaanis tugeva spordivundamendi. Tema õpilased, nüüd juba veteransportlased, teevad seniajani korralikke tulemusi. Ise osaleb ta teivashüppajana Sakala mängudel. Tema füüsiline vorm on kadestamisväärne, näen teda tihti rattaga sõitmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles