Keskerakondlane: ilmselt ei teadnud Savisaar kõike

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Rahnel on tema parteid raputavast garantiikirjade skandaalist häiritud, kuid keeldub olukorda kriisiks nimetamast.
Peeter Rahnel on tema parteid raputavast garantiikirjade skandaalist häiritud, kuid keeldub olukorda kriisiks nimetamast. Foto: Marko Saarm

Harju maakohus seadis hiljuti Keskerakonna Toompeal asuvale hinnalisele peakontorile hüpoteegi, et katta partei pikaaegsele turunduspartnerile väljastatud garantiikirju. Väidetavalt on 730 000 euro suuruse nõude tagamaad suuremale osale erakonna juhatusest segased

Keskerakonna asutajaliikme ja volikogu liikme, Abja vallavanema Peeter Rahneli arvates peavad keerulise olukorra ära klaarima esimees Edgar Savisaar ja eelmine peasekretär Priit Toobal.

Peeter Rahnel, mis pilguga te vaatate juhtimiskriisi, mis seoses Paavo Pettai ettevõttele Midfield antud garantiikirjadega teie erakonnas on viimastel nädalatel lahti rullunud?

Mina ei ole kindel, et seda olukorda saab päris juhtimiskriisiks nimetada. Aga loomulikult info, mis ajalehtedest tuleb, on väga häiriv. Häiriv mitte sellepärast, et see ajalehtedest tuleb, vaid sellepärast, et midagi säärast on üldse juhtunud. Samas... et asi jõudis tulipunkti just nüüd, mõni päev enne presidendivalimisi, pean usutavaks, et olukord on ka poliitilistel motiividel kusagilt orkestreeritud.

Kes orkestreerib ja kelle kasuks?

Kui ma seda teaks, siis ma ütleks.

Küll aga peab selles kontekstis mainima, et meie Mailis Repsi aktsiad presidendivalimistel on üsna head: ta on mitmes küsitluses olnud teisel või suisa esimesel kohal ja ma olen kindel, et talle tuleb häältelisa ka nendelt valijameestelt, kes seni pole oma eelistust avalikustanud.

Ma ei hakka ütlema nii, nagu üks tuntud poliitik kunagi ütles, et kusagil struktuurides on kallutatud jõud. Aga võib-olla mõned ajakirjanikudki mõtlevad, et kui nad valavad probleemi lahendamisel õli tulle, siis juhtub midagi suurt.

Tegelikult pole asja sisu üldse nii dramaatiline, kui seda näidatakse. See, et Keskerakonna kinnisvara kohta Toompeal tehti kinnistusraamatusse märge ühe kohustuse tagamise kindlustamiseks, on tegelikult võrdlemisi argine asi. Samasuguseid märkeid tehakse Eestis iga päev sadade kaupa.

Küll aga pean ütlema, et mulle valmistas halva üllatuse, et Paavo Pettai, keda Keskerakond on seni pidanud oma heaks koostööpartneriks, lasi märke teha, ilma et oleks sellest erakonna juhatust informeerinud. Tuletagem meelde, et alles hiljuti kinnitas peasekretär Oudekki Loone juhatuses Pettai enda sõnadele tuginedes, et garantiikirjad ei kujuta probleemi ja Keskerakonnal pole märkimisväärset võlga. Nüüdne teistpidine käik õõnestab seega nii Pettai enda kui peasekretäri suu läbi öeldu usaldusväärsust.

Mulle ikkagi ei anna rahu see orkestreerimise väide. Milline versioon on loogilisem? Kas keegi väljastpoolt Keskerakonda õhutab konflikti lootuses kahjustada parteid tervikuna? Või on tegu hoopis erakonnasisese võitlusega, kus Repsi, Simsoni ja Ratase tiib püüab anda viimast hoopi Savisaare positsioonile?

Küllap neid variante on veel, aga teie viimasena öeldut ei pea mina võimalikuks. Olen ammu seda meelt, et Keskerakonna juhtimine vajaks noorenduskuuri, ning pean nii Repsi, Simsonit kui Ratast väga mõistlikeks inimesteks. Praeguse skandaali tekitamist ja ülespuhumist oleks aga raske mõistlikuks nimetada. See meeskond ei ole selline.

Ometi oli juba suve hakul kuulda jutte, et sügisel minnakse parteis Savisaare vastu otsustavale rünnakule.

Seda väidate teie. Räägin paljude meie juhtpoliitikutega suhteliselt vabalt ega ole midagi sellist kuulnud.

Ütlesite ennist, et ei nimetaks praegust olukorda juhtimiskriisiks. Aga kuidas seda nimetada, kui enamik juhatuse liikmeid kurdab, et erakonnas on nende teadmata tehtud suurte summadega seotud liigutusi?

See, et nad kurdavad, on jumala õige – juhtimisvead on ilmsed. Aga ma ei nõustu siiski, et see on kriis. Probleem tuleb juhatuses ja volikogus ära lahendada. Mina küll ei näe põhjust hakata erakorralist kongressi kokku kutsuma.

Mida võiks kaasa tuua see, kui Keskerakonna Toompea maja, millest on saanud omamoodi sümbol, tõepoolest Paavo Pettai nõudel sundmüüki pannakse?

Seda ei juhtu, sest on ka muid lahendusi. See ei käi nii, et Pettai muudkui ütleb, et tal on garantiikiri, ja kohe pannakse majad müüki. Ärgem unustagem kas või seda, et Keskerakond saab riigilt korralikku toetust (1,45 miljonit eurot aastas – toimetus). Pealegi on endiselt jõus Oudekki Loone väide, mille kohaselt Keskerakond garantiikirjades kajastuvat summat tegelikult võlgu ei ole.

Kas see pole traagiline, kui ühe juhtiva erakonna juhatuse liikmed on sunnitud telekaamerate ees tunnistama, et neil pole aimugi, kui palju partei tegelikult kellelegi võlgu on? Idee poolest peaks erakond olema ju läbinisti avalik institutsioon.

Vaadake, siin tuleb minu arvates küll vaadata eelmise peasekretäri Priit Toobali otsa. See kõik on tema tegevuse ja tegevusetuse tulemus. Julgen arvata, et ta ei jätnud mõningatest oma toimetamistest teavitamata mitte ainult juhatuse liikmeid, vaid ka esimeest. Kui Edgar Savisaar oleks kõigest teadnud, oleks ta eeldatavasti teema ise varem välja käinud, sest pole tema huvides luua pilti, kus esimees ja peasekretär kahekesi midagi susserdavad. Võib-olla ta praegu üksnes oma tõsiseltvõetavuse huvides väidab, et teadis.

Seda jaburam olukord tundub.

Just. Ma ei saa aru, miks Savisaar pidi pärast nappi võitu viimasel kongressil vastu kõiki loogikaid Toobali uuesti peasekretäriks panema. Aga selge on see, et nüüd vastutavad need kaks meest kogu segaduse eest ja peavad selle supi koos ära sööma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles