Muuseum kutsub lähiajalugu jäädvustama

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soojatootja Esro koondas paarikümneaastase ajaloo ühiste kaante vahele.
Soojatootja Esro koondas paarikümneaastase ajaloo ühiste kaante vahele. Foto: Repro

Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak õhutab ettevõtteid oma lugu kirja panema, et talletada taasiseseisvusajal toimunut.

Pihlak tõi positiivse näitena äsja ilmunud kogumiku «AS Esro 20», mis nägi trükivalgust Viljandi soojafirma aastapäevaks.

«Tore, et Esro sellise asja oma juubeliks ette võttis,» rääkis Pihlak. «Kui oleks rohkem selliseid ettevõtteid, kes oma ajalugu unarusse ei jäta, oleks Viljandi lähimineviku kohta lihtsam kokkuvõtteid teha.»

Pihlak selgitas, et kui meie viimase aja sündmusi tähtsaks ei pea, siis tulevikus on Viljandi ajaloo kokkuseadmine raskem või jäävad kaalukad faktid välja.

Tema sõnul on mineviku uurimisega tublisti ametis olnud Viljandi koolid. Trükivalgust on näinud Jakobsoni kooli ja maagümnaasiumi mahukas ajalugu ning raamatud «Viljandi täiskasvanute gümnaasium 65» ja «Kool Valuoja kaldal. Viljandi Valuoja kool 1772—2007».

«Ettevõtete kohta on ilmunud samuti trükiseid, kuid need on mahult koolide ajalugudest õhemad,» lausus Pihlak.  

«See on hea, et need trükised on olemas, kuid väga palju on tegelikult kajastamata,» rõhutas Pihlak. «Ka Viljandi linnavolikogu ja -valitsuse viimase 20 aasta ajalugu on koostamata.»

Muuseumi juht ütles, et Viljandi on olnud läbi aastate koht, kus inimesed väärtustavad ajalugu ja püüavad seda kirja panna.

«Praegu on meie keskel veel inimesi, kes paljusid sündmusi mäletavad, ja nende teadmisi on mõistlik ära kasutada,» rääkis direktor. «Lisaks on ühe ettevõtte või asutuse ajaloo koostamine hea ühistegevuse vorm ning üks asutuse raamat tõstab töötajate eneseteadvust.»

Tänavu saab mitu Viljandimaa omavalitsust 20-aastaseks ning nendegi ajalugu on aeg kirja panna. «Muidu ühel hetkel pole ei inimesi, kes mäletavad, ega vahel ka omavalitsusi, kelle lugu jäädvustada — on ju mõnigi Viljandi omavalitsus praeguseks juba kadunud,» lisas Pihlak ja lubas, et Viljandi muuseum on koostajatele valmis nõuga abiks olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles