President ning tema sõbrad ja vaenlased

Peeter Järvelaid
, õigusteadlane ja ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Järvelaid
Peeter Järvelaid Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees

​OLEN IKKA PÜÜDNUD jätta vanematelt inimestelt meelde vanasõnu ja ütlusi ning vahel keerulisel ajal on need mind elus tõesti aidanud. Nii mäletan mõnda tarka inimest enesekriitiliselt nentivat: «Nii vilets mees ma ka pole, et mul vaenlasi ei oleks.» Aga ka seda: «Hoolitse ikka sõprade arvu suurendamise eest, vaenlasi leidub ka midagi eriliselt tegemata.»

Üks minu hea sõber Võrumaal ütleb, et sugulastega võid tülitseda, aga naabritega on tark püüda rahus elada. Siit edasi tuleb juba appi meie kirjandusklassika. Iga inimene peaks kooli lõpuks veel vähemalt Anton Hansen-Tammsaare «Tõe ja õiguse» esimest köidet lugenud olema. Selles on palju olulisi teemasid, aga üks tähtsamaid ikka Andrese ja Pearu elu naabritena.

See kõik tuli mulle meelde, kui meie ajakirjandus hakkas tsiteerima Soome päevalehe Helsingin Sanomat kolumnisti Jussi Niemeläineni arvamuslugu, mis pani süsi alla meie suhetele põhjanaabri Soomega. Ajakirjanik nimelt väitis, et meie president Toomas Hendrik Ilves ei sobi oma iseloomult kokku Soome presidendi Sauli Niinistöga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles