Firmal lasub salaviinaäri kahtlus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel suvel peeti juba aasta varem alustatud kriminaalmenetluse käigus Viljandimaal kinni väikebuss, mida juhtis Pärnu elanik. Sõiduki peidikutest leiti 360 pooleliitrist pudelit viina Foršs, millel polnud kohustuslikku kange alkoholi maksumärki.

Samal päeval otsisid maksu- ja tolliametnikud läbi Liiwi Heliisi tehase Holstres. Tootmishoonest leiti samuti 400 pudelit maksumärkideta viina Foršs.

Maksuametnikud kahtlustasid, et viin oli mõeldud Läti turule, sest sõna «foršs» tähendab läti keeles «armas» või «nunnu». Alkoholiseaduse järgi peab tootja kogu käideldava ja toodetava alkoholi kandma alkoholiregistrisse, kuid Liiwi Heliis polnud seda teinud.

Firmale esitati sügisel kahtlustus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb alkoholi ebaseaduslikku tootmist. Alkoholi ebaseadusliku tootmise ja hoidmise eest näeb seadus ette rahatrahvi kuni 16 miljonit eurot.

Ettevõtte tegevjuht Toomas Sumeri nimetas septembris süüdistust absurdseks. «Meil oli tõepoolest 400 pudelit toodet, mis polnud alkoholiregistrisse kantud, aga seadus näeb ette, et toode tuleb valmis teha enne, kui see registrisse kantakse,» selgitas ta. «Registrisse kandmata toode oli aktsiisilaos, nagu kord ette näeb.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles