Võlgades siplev Liiwi Heliis on koondanud pooled töötajad

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiwi Heliisi Holstre tehases töö jätkub ja seal villitakse jooke, milles ei ole alkoholi. Ettevõtte suurim mure on maksuvõlg, mis ulatub 2,8 miljoni euroni.
Liiwi Heliisi Holstre tehases töö jätkub ja seal villitakse jooke, milles ei ole alkoholi. Ettevõtte suurim mure on maksuvõlg, mis ulatub 2,8 miljoni euroni. Foto: Elmo Riig / Sakala

Holstres tegutseva Liiwi Heliisi tehasest on paari viimase kuuga koondatud peaaegu pooled inimesed, sest maksuamet võttis eelmise aasta lõpul ettevõttelt alkoholi tootmise õiguse lõplikult ära.

Kui veel eelmise aasta lõpul töötas Holstre tehas kolmes vahetuses ja seal oli ametis 30 inimest, siis nüüd töötab villimisliin ühe vahetusega ning rakendust leiab 15 inimest.
Sulgemisplaane ettevõte ei pea, ehkki tema maksuvõlg on 2,8 miljonit eurot. Selline summa viib ta Eesti kümne suurima maksuvõlglase hulka.

Alkoholi tootmise pidi Liiwi Heliis lõpetama juba septembri keskel, kui maksu- ja tolliamet keelas firmal piiritusega tegemist teha. Juriidiliselt oli toona seis ettevõttele siiski helgem, sest ametlikult oli luba peatatud ning teoreetiliselt oli see võimalik kiiresti tagasi saada. Aasta lõpul tehtud otsus tähendab aga seda, et enne 2012. aastat ei tohi Liiwi Heliis viina villimiseks luba isegi mitte küsida.

Maksuvaidlused lõppesid firma kahjuks

Ettevõtte tegevjuht Toomas Sumeri koostas sügisel maksuametile esitamiseks uue äriplaani, et teenida raha maksuvõlgnevuste likvideerimiseks. Plaani kohaselt oleks Holstres viinatootmist jätkatud, kuid seda oleks müüdud ainult välisriikidesse. Sumeri selgitust mööda avanesid ettevõttele toona müügivõimalused nii Aasias kui Lõuna-Ameerikas.

Plaan ei läinud aga läbi ning maksuamet võttis ettevõttelt aktsiisilao pidaja litsentsi ära. See otsus välistab alkoholi valmistamise.

«Maksuamet venitas pahatahtlikult meile vastamisega ning võttis lõpuks loa ära,» lausus Sumeri.

Tema sõnul oli maksu- ja tolliamet korduvalt üle küsinud, kuidas garanteerib ettevõte selle, et tema toodangut ei hakata müüma Eesti kauplustes. «Ma selgitasin, et kuna maksuamet meile vajalikke maksumärke ei anna, siis ilma märkideta ei saa ka tooteid Eestis müüa,» lausus Sumeri. Lõpuks sai aga aeg otsa ning Liiwi Heliis jäi loast ilma.

Maksu- ja tolliamet teatas «Sakalale», et ei saa juhtumit maksusaladuse tõttu kommenteerida. Maksuametnikud võiksid Liiwi Heliisiga toimuvate juurdluste ja vaidluste tagamaid avada vaid siis, kui ettevõtte omanik annaks neile kirjaliku loa seda teemat avalikkuse ees käsitleda.

Firma mõtles autokeemia tootmise peale

Alkoholist loobumine on Liiwi Heliisi tootmismahtu vähendanud ligi poole võrra. «On olnud aeg, kui alkoholi mahud olid teiste jookide omadega võrreldes suuremad,» sõnas Sumeri. Aasta tagasi moodustas alkohol siiski vaid kolmandiku kogu tootmisest.

Viimase poole aasta jooksul on Liiwi Heliisi ametlik aadress kaks korda muutunud. Septembris veel Tallinnas tegutsenud firma registreeriti oktoobris ümber Jõhvi. Praeguseks on ettevõtte juriidiline aadress Viljandimaa, Paistu vald.

Jõhvis tegutsemist põhjendas Sumeri asjaoluga, et vahepeal tekkis Liiwi Heliisil plaan hakata tootma hoopis autokeemiat. «Seda oleksime teinud Jõhvis,» selgitas ta. Et aga autokeemias kasutatakse alkoholi ning selle hind on maailmaturul kerkinud, loobuti esialgu sellest plaanist.

Mõnede Liiwi Heliisi toodete valmistamine jätkub, kuid teistes alkoholitehastes. «Mahud on muidugi kokku kuivanud,» nentis Sumeri.

FIRMA

Liiwi Heliisi olukord on viimase poole aastaga muutunud järjest halvemaks.
• Ettevõte on kaotanud aktsiisilao litsentsi ega tohi alkoholiga tegelda.
• Firma maksuvõlg on 2 825 849 eurot.
• Liiwi Heliisi koduleht on võlgnevuste tõttu suletud.
• Peaaegu pooled tehase töötajad on koondatud.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles