Kommentaar. Elizabeth ja Mailis

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Sarv
Tiina Sarv Foto: Jaan Pääsuke

Suurbritannias on üks inimene, kelle puhul peetakse iseenesestmõistetavaks perfektset inglise keelt. See on kuninganna. Esimene, mille järgi selles vana kultuuri ja tänapäevani tugevalt säilinud klassihierarhiaga riigis hinnatakse inimese kuuluvust ja mõjukust, ongi tema keelekasutus, mitte (liisitud) auto laius.

Eestiski on keel, õigemini keeleapsud, poliitikasse jõudnud. Vandeadvokaat Allar Jõksi on põhjendatult kritiseeritud Paide arvamusfestivali presidendikandidaatide debatil Mailis Repsile tehtud sobimatu ja labase märkuse pärast, et ta ei saa tollega ühtida, sest tal on naine kaasas.

Mida ütles aga riigipeaks kandideeriv Mailis Reps enne seda Jõksile? See on internetis mitmel pool üleval ja seepärast saame täpselt tsiteerida: «Ja ma usun, et ma ühtin siinkohal Allar Jõksiga.» Ajakirjandus on seda hiljem kajastanud kui Allar Jõksi seisukohtadega ühtimist või isegi ühinemist, mis on keeleliselt laitmatu väljend.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles