Saada vihje

Punapeet peab enne öökülmi keldrisse saama

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Egon Valdaru
Copy
Mullast välja ulatuvaid juurikaid võivad näpistada öökülmad, seepärast koristatakse söögipeet juurviljadest tavaliselt esimesena.
Mullast välja ulatuvaid juurikaid võivad näpistada öökülmad, seepärast koristatakse söögipeet juurviljadest tavaliselt esimesena. Foto: Elmo Riig

Söögipeet ehk punapeet on eestlaste toidulaual ikka populaarne olnud. Üldteada on, et see mõjub hästi seedimisele.

Söögipeet sisaldab aiandusasjatundja Tiina Paasiku andmetel märkimisväärsel hulgal mineraalaineid. Esiletõstmist väärib kaaliumi- ja kaltsiumisisaldus. Seega tuleks peeti süüa südamehaiguste ning veresoonte lupjumise ja kõrge vererõhu korral. Punapeedis leiduvad suhkrud ja raud parandavad aga mälu ja kontsentratsioonivõimet ning stimuleerivad vereloomet.

Söögiks kasutatakse nii punapeedi juuri kui noori lehti.

Märksõnad

Tagasi üles