Anttila koha võttis üle Google'i abil suhtlev hiinlane

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta sügisel uksed sulgenud Anttila asemele uute rentnike leidmine on läinud vaevaliselt. Suurima pinna on nüüd enda alla võtnud Hiina ja Poola kaupu müüv Rigo, mille omanik on hiinlane.
Eelmise aasta sügisel uksed sulgenud Anttila asemele uute rentnike leidmine on läinud vaevaliselt. Suurima pinna on nüüd enda alla võtnud Hiina ja Poola kaupu müüv Rigo, mille omanik on hiinlane. Foto: Elmo Riig

Viljandi bussijaama teisel korrusel, kus läinud sügiseni tegutses Anttila kauplus, on võtnud suure osa müügipinnast enda alla hiinlasest omaniku pood Rigo. Põhiliselt leiab sealt riidekaupu, aga ka mänguasju ja isegi rinnakujulisi stressipalle.

Augusti lõpul bussijaama teisel korrusel avatud Rigo juhataja Katrin Tkatšenko sõnul on kaupu tõepoolest äärmusest äärmusesse ja nende hinnad suhteliselt soodsad. Ta ütles, et kuigi hiljuti avatud poele pole jõutud veel reklaami teha, on inimesed selle üles leidnud.

Poe hiinlasest omanik istub tagaruumis. Töötajad suhtlevad temaga Google’i tõlkija abil, toksides iga sõna, mida tahavad öelda, telefoni. Pikemate lausete puhul on Tkatšenko sõnul üksteisest arusaamine juba keerulisem.

Kuigi hiinlane oskab mõnd üksikut sõna vene keeles, ei räägi ta sõnakestki inglise keelt, kõnelemata eesti keelest. Katrin Tkatšenko teadis aga rääkida, et tal on samasugune kauplus Lätis.

Läti oli vahelüli

Centrumi kaubanduskeskuse arendusjuht Riho Maisa ütles, et tegelikult jõudiski Hiina mees oma kaubavalikuga Viljandisse tänu Läti poele. «Ei räägi meie hiina keelt ega räägi tema meile arusaadavaid keeli, aga lätlaste abiga leidsime lõpuks ühise keele,» lausus Maisa.

Eelmise aasta oktoobris, mil sulges lõplikult uksed Anttila kauplus, ütles Riho Maisa, et selle asemele soovitakse leida midagi uut ja huvitavat. See osutus aga plaanitust keerulisemaks. Kuigi esimene mõte oli arendaja sõnul leida keegi suur ja hea, kes võtaks kogu pinna, saadi õige pea aru, et Viljandis on kergem leida rentnikke väiksemaks jagatud äripindadele. «Otsisime pikalt uut ja huvitavat, aga läbirääkimised jooksid liiva. Siiapoole ei olda väga innukad tulema,» selgitas Maisa, kes oli läbirääkimisi pidanud ka tuntud poekettidega.

Olgugi et hoone küljes olev reklaam teatab, et üürile on anda veel viimane äripind suurusega 250 ruutmeetrit, on see Maisa sõnul aegunud ja üürnikud on leitud.

Hiina ja Poola kaupu müüva Rigo kõrval toimetab valge kile taga salong Ilupeatus, mida peab seal küünetehnikuna töötav Raili Maisa. Tema sõnul on salong nii värske, et sellel pole veel uksigi ees, aga töö juba käib. Kui küünte, ripsmete ja soengute meistrid on Ilupeatuses olemas, siis juuksuri otsingud alles käivad.

Viis poodi ja ilusalong

Riho Maisa sõnul on leitud rentnikud ka ülejäänud ruumidele. Neid on kokku neli ning kõik on seotud riiete ja  jalatsite müügiga. Bussijaama teisel korrusel tegutsema asuvate poodide või juba tegutseva Rigo kaubavalikut arendusjuht kommenteerida ei osanud. See, et enamik asju jõuab Hiina kaudu Poola ja sealt edasi kaubandusse, on tema sõnul tavaline. Maisa ütles, et nad loodavad uute rentnike abiga luua teistsugust keskkonda mõnda aega tühjalt seisnud bussijaama teisele korrusele.

Möödunud nädalal ilmus bussijaama katusele suurelt ja punaselt kirjutatud «Centrum 2», mis peaks tähistama  bussijaama ja Anttilana tuntud hoone uut ajajärku. «Kui algul oli see bussijaam ja osale rahvast pikalt Anttila, siis nüüd arutasime, kuidas me selle lõpuks nimetame. Jõudsime selleni, et kõige mõistlikum oleks nimetada Centrum 2-ks. Panime oma otsuse suurelt hoone peale kirja,» kommenteeris arendusjuht Riho Maisa. Hoone Centrum 2-ks nimetamisega püütakse anda mõista, et see on suure Centrumi väike veli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles