Dalai-laama tuleb taas Eestisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama Tenzin Gyatso kohtus 2001. aastal toonase Tartu linnapea Andrus Ansipiga.
Dalai-laama Tenzin Gyatso kohtus 2001. aastal toonase Tartu linnapea Andrus Ansipiga. Foto: Margus Ansu / Postimees

Paguluses elav Tiibeti vaimne liider dalai-laama Tenzin Gyatso tuleb tänavu suvel jälle Eestisse visiidile.

Riigikogu Tiibeti toetusrühma aseesimees Silver Meikar sõnas, et dalai-laama on vastu võtnud kutse külastada sel aastal Eestit.

«Riigikogu Tiibeti toetusgrupp, budismi instituut ja mitu vabaühendust on arutanud dalai-laamaga visiiti puudutavaid küsimusi. Kokku on lepitud vaid eeldatav aeg: august,» sõnas Meikar. Visiidi programmi ütles ta selguvat kahe-kolme kuu pärast.

Meikar lisas, et dalai-laama saab tänavu 6. juulil 76-aastaseks ning külaskäigu tõenäosust hinnates ja programmi koostades tuleb arvestada tema iga.

Ametlikult kinnitamata andmetel viibib Tiibeti usujuht Eestis 16.—18. augustini.

Eelmisel aastal käis siin dalai-laama kõrge esindaja Thubten Samdup ning tema tuleku üks eesmärk oli ette valmistada dalai-laama visiiti.

Varem on Tenzin Gyatso viibinud Eestis 1991. ja 2001. aastal.

Tiibeti vaimne juht on alates 1959. aastast elanud paguluses, sest taotleb oma riigi iseseisvust, mis ei ole vastuvõetav Hiina võimudele. 1989. aastal pälvis Gyatso Nobeli rahupreemia, 2005. aasta mais valiti ta Tartu ülikooli audoktoriks.

Peaminister Andrus Ansip ütles eile valitsuse pressikonverentsil, et Eesti on järginud kogu aeg ühtse Hiina poliitikat ja ta hoidub nagu kõigi teistegi riikide peaministrid dalai-laamaga ametlikult kohtumast.

Reformierakonna esimees Ansip lisas, et Tartu linnapeana on ta dalai-laamaga kohtunud Tartu raekojas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles