Viljandi bussijuhtide üldises palgatõusus kokku ei lepitud

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi üldist palgatõusu ei saavutatud, võib aktsiaseltsis MTG mõne liini bussijuhtide palk kerkida kuni viis protsenti.
Kuigi üldist palgatõusu ei saavutatud, võib aktsiaseltsis MTG mõne liini bussijuhtide palk kerkida kuni viis protsenti. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile Paides peetud läbirääkimistel jõudis trans­pordi ametiühing vedajafirmaga ATKO Grupp Viljandi bussijuhtide palga- ja töötingimuste osas kokkuleppele ning pooled allkirjastasid kollektiivlepingu.

Ametiühingu arvutuste kohaselt võib see tuua mõne liini bussijuhtidele kuni viis protsenti palgatõusu.

«Suureneb bussijuhtide selgus oma palga osas, sest see on nüüd koos kõigi preemiate ja lisatasudega väga täpselt kokku lepitud ja paberil kirjas,» ütles transpordi ametiühingu juhatuse esimees Peep Peterson.

Palk tõuseb mõnes üksikus kohas

Tema sõnutsi on üldist majanduslikku tausta arvestades tegemist hea tulemusega. Ta lausus, et tänu sellele lepingule hakkavad eeskujulikud bussijuhid teenima sama palju kui nende ametivennad Kärdlas ja Tartus, saades kätte 640 eurot (üle 10 000 krooni).
ATKO Grupi juhatuse esimees Margo Tomingas ütles, et lepingu sõlmimise eesmärk polnud üldine palgatõus, vaid olukorra fikseerimine.

«Mõnes üksikus kohas võib selle tulemusena palk tõusta,» sõnas ta ning lisas, et ettevõte oli juba suvel Viljandimaal tegevust alustades kehtestanud bussijuhtidele eelmiste firmadega võrreldes pigem suurema kui väiksema palga.

Tomingas tõi välja veel selle, et sõlmitud lepinguga fikseeriti hoiatusmehhanismid ja reguleeriti suhtlemist.

«Ettevõtte sisemine keskkond muutub kindlamaks ja meeldivamaks. Usume, et bussijuhid on pärast selle lepingu jõustumist õnnelikumad,» leidis Peep Peterson.

Sügisest saadik on trans­pordi ametiühing nõudnud, et bussijuhtide põhipalk tõuseks 63.91 eurot ehk 1000 krooni. Esialgu jääb põhitasu siiski endisele tasemele, mis on 451.22 eurot (7060 krooni). «Seda tõusu me praeguse leppega ei saavutanud,» tõdes Peterson. «Seda kavatsetakse nõuda üle-eestiliselt. Tahame selleni jõuda 1. juuliks.»

Pilet esialgu ei kalline

Peep Peterson rääkis, et läbirääkimised olid pingelised ja algasid väga närvilises õhkkonnas, kus mehed olid valmis streikima.

«Vaidlusalused küsimused on õnnestunud poolteise kuuga lahendada ja neist ma enam täpsemalt rääkida ei taha,» ütles ta.

BNS-i teatel lõpetas trans­pordi ametiühing kolmapäeval edukalt kollektiivlepingu läbirääkimised Tallinna Autobussikoondises ja teisipäeval Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondises. Ametiühingul on läbirääkimised pooleli veel viies ja kohe algamas kahes ettevõttes.

Harju-, Järva-, Pärnu-, Saare-, Viljandi-, Põlva- ja Jõgevamaal bussiliine käigus hoidvas ATKO Grupis töötab pisut alla 500 inimese, neist Viljandimaal umbes 70.

Margo Tomingas ütles, et kuigi kütuse hinnad on viimasel ajal kiirelt kerkinud, pole ATKO-l praegu plaanis pileti hindu kergitada. «See on maavalitsuse otsus, aga ilmselt jäävad need esimesel poolaastal kehtima. Raskused praeguse kütuse hinnaga muidugi on. See pole ju enam see, mis oli meie töö alustamise ja pakkumise hetkel.»

TÖÖTASU

Bussijuhtide töötasu ATKO Gruppi kuuluvas aktsiaseltsis MTG.
• Põhipalk 451.22 eurot (7060 krooni).
• Kuutasu koos lisatasudega 575.20—766.94 eurot (9000 — 12 000 krooni).
Allikad: ATKO Grupp, ametiühingud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles