Kuhu kadusid kihisevad tabletid ja haisvad salvid?

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Višnevski salvi toodab ka Riia farmaatsiatehas.
Višnevski salvi toodab ka Riia farmaatsiatehas. Foto: Tiina Sarv

Apteekidest on ootamatult kadunud Efferalgan C, mis aitab tõhusalt peagi ründama hakkavate niinimetatud hooajaviiruste ehk külmetushaiguste korral palavikku alandada ning valu leevendada. Nimetatud ravimis on paratsetamooli 330 ja C-vitamiini 200 milligrammi, mis on suhteliselt mõõdukad kogused võrreldes mõne gripiteega, kus paratsetamooli on koguni 1000 milligrammi. Seega ei tohiks Efferalgan C aruka kasutamise korral ka maksale liiga teha, eriti kui meeles pidada, et alkoholiga koos seda võtta ei tohi. 

Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius vastas Sakala pärimisele, et nimetatud arstim on apteekidest tõepoolest otsas, kuigi selle müügiluba Eestis kehtib. Laius selgitas, et ravimi tootja plaanis Efferalgan C turustamise Eestis lõpetada, kuid muutis siiski meelt. Praeguseks Eestile toodetud kogused on aga apteekides lõppenud. Uus partii jõuab apteegilettidele paraku alles 2017. aasta teisel poolel.

Enam pole meie apteekides müügil väga tõhusalt haavu parandavat Višnevski ja putukahammustuste korral hästi aitavat ihtüoolsalvi. Nendest oli abi väiksemate hädade korral, millega arsti juurde minema ei hakka. Ka teisi samaväärseid ravimeid ei ole käsimüügis saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles