Vanal kalmistul näitab teed uus kaart

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linnavalitsuse majandusameti spetsialist Kaidi Braun
Viljandi linnavalitsuse majandusameti spetsialist Kaidi Braun Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi Vanal kalmistul otse kabeli kõrval seati möödunud aasta viimastel päevadel üles uus kaart, mis on vanast informatiivsem ja ajakohasem.

Riia maantee äärne surnuaed on Viljandi vanim dateeritud hauatähistega kalmistu. See on pühitsetud 1773. aastal ning sinna on mitme sajandi jooksul maetud tuntud ja kindlasti ka tänapäeval tunnustust väärivaid isikuid.

Kaardi tarbeks andmete kogumine ja täpsustamine võttis aega tubli pool aastat ning sellega oli ametis kümmekond inimest.

Täpsem ja põhjalikum

Teavet aitasid koguda muinsuskaitseameti, muuseumi ja linnavalitsuse ametnikud, väga suurt abi osutasid Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus, Pauluse koguduse arhivaar Janis Tobreluts, suguvõsauurija Kalle Pullmann ning linnakodanik Heiki Raudla.

«Ilma nende meeste teadmisteta poleks see kaart valmis saanudki,» lausus linnavalitsuse majandusameti spetsialist Kaidi Braun. «Lähtusime põhimõttest, et äramärkimist väärivad kõik avalikus elus silma paistnud isikud tegevusalast hoolimata.»

Braun lisas, et kalmistu kaarti ei saa võrrelda linnaplaaniga, pigem on see teejuht ajaloo- ja kultuurihuvilistele inimestele.

Nii on kaardil märgitud Eesti Vabadussõjas langenute ühiskalmistu, garnisoni kalmistu, Saksa sõdurite kalmistu ja mitu omanäolise hauatähise saanud pereplatsi.

«Uuel kaardil on ära toodud kõik kalmistu territooriumil paiknevad kabelid ja kalmistu ajaloolised väravad,» lisas kultuuriväärtuste spetsialist Monika Rauba. «Skulptuure kaardile ei märgitud, sest mitu neist on ümber paigutatud.»

Nii näiteks on August Weizenbergi loodud hauasammas «Rahuingel» praegu kalmistu kabelis ja skulptuur «Lootus» Jaani kirikus.

Kaidi Braun lisas, et huviliste abistamiseks on kaardil kujutatud enam-vähem kõik teed ja kivimüürid ning tähistatud parkla, kaevu, tööriistade hoiukoha ja välitualeti asukoht. Kaarti ei pandud juhuslikult valitud paika — kabel on ikkagi Vana kalmistu süda.

Vajalik info

Kaardi valmistamine ja paigaldamine läksid linnale maksma ligikaudu 1700 eurot, töö tegi osaühing Dag Reklaam. Koostajad on tänulikud väärt kujunduse teinud Jüri Märkale, kes kannatlikult kandis kaardile kõik rohked parandused.

Viljandi Vanal kalmistul puhkavad teiste seas  Viljandi tuletikuvabriku taasasutaja Eduard Pohl, baleriin Ida Urbel, luuletaja ja lastekirjanik Friedrich Kuhlbars, naivistlik maalikunstnik Paul Kondas, Eesti esimene riigisekretär Theodor Andreas Käärik ja teadaolevalt Eestis seni vanimaks elanud mees Johan Kallaste. Kel pole võimalik jalutuskäiku Vanale kalmistule ette võtta, leiab peagi kogu kaardimaterjali koos sinna juurde kuuluva infoga Viljandi linna veebilehelt.

Samalaadset kaarti vääriks Viljandi suurim, Metsakalmistu. Paraku peab selle valmimine oma aega ootama, sest enne vajab Metsakalmistu täpset mõõdistamist.

ARVAMUS

Monika Rauba,
kultuuriväärtuste spetsialist

Kaart ei sündinud tühjale kohale ja üleöö. Nii viljandlasi, viljandimaalasi kui linna külalisi huvitab selline kultuurilooline teave. Seda on kinnitanud ka esmane positiivne tagasiside.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles