Elion asub kontrolltööle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ennetav ja hoiatav arvutikaitse peaks puudutama väikest osa ettevõtte klientidest.
Ennetav ja hoiatav arvutikaitse peaks puudutama väikest osa ettevõtte klientidest. Foto: Aivar Aotäht

Elion alustas eile koostöös CERT Eestiga ennetavat arvutikaitse projekti, mille käigus ajutiselt katkestatakse pahavaraga nakatunud internetiaadresse külastanud arvutite ühendus internetiga.

Sidefirma teatas, et projekti eesmärk on teavitada Elioni kliente turvaohtudest ning vähendada nõnda Eesti internetiruumis oluliselt arvutiviiruste ja pahavara levikut.

Elioni infoturbejuht Toomas Bergmann ütles, et üha laialdasemalt levivate viiruste ja arvutis pesitseva pahavara tõttu võivad aset leida salvestatud andmete vargus, rämpsposti saatmine, internetiühenduse ummistamine või internetiühenduse omaniku nimel internetipangas toimingute tegemine.

Bergmann lisas, et kui kodune või ettevõttesisene WiFi võrk on paroolidega kaitsmata, võidakse kliendi arvutit kasutades sooritada kuritegusid, mis võivad omanikule kaasa tuua kriminaalasja.

Seetõttu töötas Elion klientide turvalisuse huvides välja süsteemi, mis võimaldab tuvastada internetis varitsevaid ohte ning ennetada kahju.

Nimetatud projekti käigus teeb Elion koostööd Eesti infoturbe intsidentidega tegeleva üksusega CERT Eesti (Computer Emergency Response Team). CERT annab Elionile ajakohast infot arvutiviirustega ja pahavaraga seotud internetiaadresside kohta.

CERT Eesti infoturbe eksperdi Tarmo Randeli sõnul ei ole tänapäeval enam üllatus, et kasutaja ei saa teada, kui arvuti on nakatunud — isegi kui ta kasutab korralikku tulemüüri ja viirusetõrjet.

Koostööprojekti eesmärk on hoida ära suurem õnnetus juhtudel, kui inimene ei oska kahtlustadagi, et tema arvutisse on salaja sisse pugenud kurivara.

Toomas Bergmann lisas, et kliente ei ole kavas massiliselt kontrollida. «Eristame pistelisest võrguliikluse infost massilised pöördumised pahade veebisaitide poole ja hoiatame ainult neid kliente,» ütles ta. «Elioni statistika järgi puudutab ennetav ja hoiatav arvutikaitse 0,1—0,2 protsenti ettevõtte klientidest.»

Kasutajatele tekkida võivatest probleemidest teada andmine on muutunud mujal maailmas suurte internetiteenuse pakkujate seas üha populaarsemaks.

SOOVITUS

Elion kutsub kliente olema tähelepanelik.
• Neil, kelle arvutist on külastatud nakatunud internetiaadresse, katkestab Elion ajutiselt kliendi internetiühenduse ja kuvab veebilehitsemise ajal lehitseja aknas hoiatuse. Firma soovitab selle kindlasti läbi lugeda.
• Internetiühendus taastub kohe, kui klient kinnitab, et on ohtudest teadlik. Samuti annab Elion kliendile infot abinõude kohta ja õpetab, mida edasi teha.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles